Pages

Apr 14, 2016

Mixed feeling battle against PHD completion

Singgah lagi kali nie..selepas lama giler tak dapat nak singgah kat blog nie

Idea ada jer datang nak kongsi macam2 dalam ni.

tapi rasa macam patutkah dikongsi kan? kadang-kadang benda yang kita rasa kecil jer sumbangannya mungkin jadi besar bagi orang lain kan..siapa tahu kan..tapi kali nie nak buat jugak omel-omelan.moga apa yang terbuku kat hatiku dapat terlerai dari asyik berserabut dalam otak aku.

sekarang nie betul2 tengah stress pasal phd nie..hurmm..betul la semua orang cakap..kita kena kuat once dah pilih untuk buat phd nie..
macam-macam feeling lah boleh rasa..dan macam-macam benda lah kena buat..hari2 kena fikir apa jadual kita...apa goal kita..apa yang kita nak siapkan..
macam aku sekarang nie..tengah pening..mana nak uruskan grant lagi..sv dah start bagitau cepat2 claim stationeries dan etc...tapi aku tak buat2 ..dah 2 minggu...sungguh macam kura2 la aku nie..

dah tue research aku pulak..aku sangkut bab model..helpless betul..tak reti nak buat..ada manual pun masih lagi terkontang kanting nak buat..tue belum lagi aku nak kena tukar station location. sebab nanti susah untuk aku buat calibration...pening2.aku dah select 9 station dah sebelum nie.dan dah nak hampir siap dah pun..now kena pilih lain pulak..dah la salah pilih..hurmmm.why dah sem 6 baru nak sedar selected study area tak betul...sebelum nie blur2 jer...aku memang follow journal punya selected location tapi aku tak sedar untuk skop journal tue ok untuk pilih tempat tue but untuk aku akan ada masalah untu buat 2nd part aku..now. nak kena hantar surat untuk minta data again.haih....2 minggu aku dah bertapa...sampai bila nak hibernate kan..aku kena move on...bangun dari kekesalan..!!!

dan yang part paling penting chapter 1 to 3 dah kena ready sebab aku nak try apply extension bulan nie jugak.. sebenarnya patutnya 6 bulan sebelum tamat.aku nie dah kira 5 bulan dah.. ini la problemnya bila terikat dengan scholar..at agreement tulis maximum 4 tahun..tapi still kena apply extension. dah tue yang terbaru dapat surat pekelliling pulak yang bagitau tiada lagi extension akan dibenarkan..rasa tak adil sungguh sebab aku batch yang terdahulu..batch 2013 kot..dalam agreement tak ada mention pun gitu..parah kan...tapi nak buat macam mana..cuba jer la apply dari tak apply kan..selebihnya kita tawakal jer lah..harap2 ada good news...

dah tue dengan nak kena tulis journal lagi..dah berbulan2 due date asyik diganjak2..hurmm...tak capai mission langsung...sebenarnya aku tak yakin nak publish findings aku..teruk betul kan aku.result bukan tak ada.sebab aku nie data kena process sendiri, walaupun tak masuk lab..tapi kena run dekat program..semua script dan run buat sendiri..patut boleh la tulis something kan..nie nak tulis pun rasa macam tak yakin..tapi sampai bila kan..cuba jer la kan..mana tahu approve..sebab sebelum nie dah 2 kali paper aku kena reject..yang satu tue reject awal2..yang lagi satu aku dah present dah pun...tiba2 dorang bagitau springer kata paper aku sama dengan yang sebelum nie..aiseh...dah tue bagitau lambat...esoknya nak..haih...sedih jugak la..dah present dah pun..apa la..


sekarang nie aku berfikir..adakah aku capable untuk meneruskan phd aku nie..tolong-tolong...stressnya rasa..rasa macam nak tidur dan tak nak dah bangun selama-lamanya...

p/s: aku publish jer tanpa baca balik apa yang tulis..lagipun tak ada sapa nak baca pun kan :)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...