Pages

Nov 6, 2011

Ebay n me

Salam semua,


meh nak share sket mengenai ebay nie. tau x apa tue ebay? bg yg tau, ok la..tp bg yg x tau, meh sini nak terang sket.hehehe..

Ebay tue adalah kedai online yg menjual brg2 sama ada yg baru atau pun yg terpakai.yg rosak pun ada jugak jual kt sini tp sbg brg spare part la. ada jugak brg yg telah direpair n menjadi seperti baru. ada brg yg kita boleh terus beli, ada jugak yg dilelong. brg yg lelong nie, kdg2 kita blh dpt dgn hrga yg murah.
credit:ebay

Sejak sampai kt sini, kegilaan kt ebay semakin bertambah.dulu nak buka benda tue pun x berani. yer la..online shopping kan. mcm2 blh jadi. tp bila kita guna paypal utk buat pembayaran, lebih selamat. let say brg yg tue x sampai, kita blh mintak refund sbb paypal yg akan refund balik duit kita. rekod transaction pun ada. jd klu berlaku apa2, kita ada bukti la.

yg bes kt ebay nie, brg2 branded blh dpt ngan harga yg murah tp used item jer la..tp berbaloi la.sebab brg2 kt sini biasanya dlm keadaan yg baik. excellant la sng cerita. postage kt sini pun murah.mcm kt sini nak beli coat, boots semua, bukan nak pakai lama pun n x leh bwk blik msia pun..jadi mcm x berbaloi la klu beli yg baru.yg baru pn dh harga lam 80 pound, sdgkan kt ebay kita blh dpt serendah 5 pound.

tp nak bid kt ebay pun kdg2 susah jugak. jgn frust la klu kdg2 kita x menang, sebab mesti ada lg brg yg kita nak tue dijual lagi. tp kena jugak rajin la review sellers tue , comment2 mengenai seller tue, mcm mna feedback dia, rating dia.tkut jugak la kan, tipah tertipu plak la nanti jadinya.

Meh sini nak share tips utk nk menang bid. bid nie klu lam bm iaitu membida. kita kena bid disaat2 terakhir (paling afdal 9saat, klu 10 saat, sempat lagi org lain bid), masa tue kita terus letak hrga maksimum yg kita sggup bayar, harga maks nie, org lain x tahu, kita jer yg tau. n klu ada rezeki , kita la yg menang. n aku selalu jugak la bid disaat terakhir, tp kdg2 x menang jugak...hehe.. sbb org len letak harga yg lg tinggi dri maks aku tue.let say la kan, kita ltak harga yg pling tggi msa tue, n kita menang, kita hanya perlu byr hrga yg kita bid sebelum tue atau hrga yg org len bid.maknanya x perlu la byr hrga maks yg kita letak :) 

nak tau x apa brg2 yg aku dh beli kt ebay nie, scroll jer kt bawah yer :)


  • suka sbb printer nie murah n baru lg, tp yg x bes x bg ink..
printer canon MP272, harga: £0.01
yg nie postage agak mahal :£16.90
RM:87
condition: new other





  • yg nie aku agak suka la, memandangkan hp aku pun rosak.sampai2 sini ja terus rosak, tension betul masa tue.before nie aku pkai 5800 xpress music, screen jadi blur.



bb 9300 3g, harga:£89.99
postage:
£4
RM:450
condition:used





  • camera, canon ixus 100 IS. aku x bercadang pun nak beli camera sebenarnya walaupun dh lama aku agak frust ngn olympus. beli time pc fair (harga :RM399). olympus nie aku sorang jer leh tgkp sbb bila org len tgkp, gmbr blur la jadik.tp olympus nie mmg, sllu aku kena guna tripod, tp leceh la kan . yg buat aku tertarik nak beli olympus nie sbb wrna pink (hehe..)pastu mcm2 brg  aku dpt (memory card:8gb, tripod kcik tue (paras lutut)..sng betul kelabu mata msa tue n plus hrga yg murah. 
canon ixus 100 IS, harga £49.67
postage: £2.95
RM:248.35
condition:used






aku puas hati ngn camera nie, gambar ok. n condition elok lg, cuma ada sket calar tp x perasan pun.




ada lagi bnda len yg aku beli, leather jacket (warehouse), leather gloves (mark & Spencer) , battery rechargeable, camera charger.

hehehehe...klu mak aku tau nie, sure kena bising nie..hehe..tp mata aku terus jadik bercahaya bila tgk2 brg nie..hahahah...





ok la, setakat tue jer la aku nak kongsi cerita. banyak assignment nie tp nak jugak cerita. rindu sgt nk cerita sesuatu kt sini. 




salam aidiladha :)









nota akhir:  ini hanyalah perkongsian cerita sahaja.apa2 risiko disebabkan pembelian, tidak akn ditanggung. 










No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...