Pages

Aug 29, 2013

BSP (check gula) ketika mengandung

Assalamualaikum,

Aku disahkan mengidap kencing manis ketika mengandung ataupun GDM. masa tue kandungan baru 12 minggu. selepas test MGTT (18/6/13), aku kena minum air gula (manis nak mati).tips nak minum air gula tue, minum terus, jangan sikit2, nanti rasa nak muntah. bacaan sebelum 5.6 mmol/L dan selepas 9.6 mmol/L. kalau ikutkan my parents xdek pun kencing manis. tapi kena buat jugak sebab berat masa mengandung lebih 80kg. kebanyakan GDM patient nie, sebab keturunan. kalau mak atau ayah ada kencing manis, memang kena la buat MGTT test . dah ada 2 nurse yang tanya sama ada mak atau ayah ada kencing manis, dorang memang suspect sebab keturunan. maybe my parents ada kot, cuma diorang tak tahu. sebab mak suka sangat makan manis2.

Meh nak citer sikit apa BSP tue. BSP nie ataupun Blood Sugar Profile dimana kena ambil darah sebanyak 4 kali dalam 1 hari (8am, 10am, 2pm, 8pm) dan kena buat every 2 weeks. keesokannya lepas buat BSP kena jumpa doctor untuk review BSP.

bacaan pertama masa pukul 8pg. malam sebelum tue kena puasa,jangan makan apa2 selepas pukul 10mlm, nak pastikan perut kosong sekurang-kurangnya 8 jam.lepas ambil darah yang pertama, boleh makan apa2, and then selepas 2 jam, kena ambil darah lagi. contohnya, kita last makan pukul 8.15 pagi, pukul 10.15 pagi kena ambil untuk bacaan yang ke2. lepas tue utk bacaan ke 3 pada pukul 2 petang, last makan pukul 12 tengahari. dan bacaan terakhir pada pukul 8 malam, last makan pukul 6 petang.
result BSP
Dua kali jer aku buat bsp sebelum bulan puasa (3/7/13) dan (28/8/13). dan yang lain tue semua masa berpuasa.

kalau masa bulan puasa pulak..bacaan 4 kali jugak iaitu kena ambil bacaan sebelum sahur (pre-sahur), lepas tue 2 jam selepas sahur. biasanya aku akan ambil bacaan pukul 5 pg dan 8.30 pagi. bacaan ke 3 sebelum berbuka puasa, dalam pukul 6-7 mcm tue. and then after berbuka (2 jam lepas berbuka), dalam pukul 10 mlm mcm tue.

jarum, pen untuk jarum (tengah) , glucometer dan test strip (atas kanan)
Untuk nak memudahkan aku buat BSP, bacaan untuk first time, aku gi buat dekat klink kesihatan(kk), penat jugak la, kena ulang gi kk tue..last2 aku decide untuk beli glucometer dari farmasi (macam dalam gambar kat atas tue). Harga aku beli RM170.00, dapat sekali 25 test strip dan 100 jarum .kena beli jugak alcohol swab (RM7.50). alat nie ada warranty lifetime. jadi tak la rugi beli. farmasi pun ada ajar cara nak guna alat nie..kelebihan accu-check perfoma nie berdasarkan apa yang farmasi tue cakap ialah tak perlukan darah yang banyak untuk nak ambil bacaan, tak macam alat2 yang lain.


test strip
Harga bagi test strip nie agak mahal la jugak. Aku beli 25 strip dengan harga RM 47.52 (after dapat diskaun 15%).test strip nie sekali pakai jer.jarum pulak maksimum 3 kali cucuk pada orang yang sama.kalau tukar orang, kena tukar jarum.

Inilah experience aku GDM masa pregnant. Harap2 dapat jadikan panduan untuk mommies kt luar yer.

p/s: Today review BSP, dah kena cucuk insulin start malam nie.next entry, aku akan cerita pasal insulin pulak yer.

Aug 26, 2013

Berhati2 dan Berjaga2 dengan fraud (penipuan) internet

Bismillahirrahmanirrahim,

Hari nie nak cerita pasal penipuan internet..terutamanya melibatkan bisness online. Berdasarkan pengalaman sendiri.

Kisahnya bermuala macam nie, banyak barang2 yang dibeli masa study kat UK dulu, contoh: perfume, wallet, purse tak pernah pakai pun, condition pun masih elok lagi..daripada membazir tak pakai kan, aku bercadang nak jual barang2 tue..jadi aku pun decide nak jual kat mudah.com

copy from google



once dah iklan barang2, ada lebih kurang 4,5 email yang berminat nak beli..email dihantar dari contact form kat mudah. information tentang ip address pun ada. aku pun tergerak hati nak lookup ip address, boleh look up kat sini.http://www.iplocation.net/

bila aku buat look up, ip tue semua datang dari US. aku pun rasa macam ada yang x kena jer nie..aku reply email. and guess what.dalam email tue, dia kata dia datang dari salah satu country kat europe (scotland), and minta hantar barang tue ke salah satu negara afrika (nigeria).

before nie aku pernah hampir terkena gak (dalam tahun lepas), aku iklan barang dalam mudah gak masa tue.sama kes, hantar ke negara afrika gak.tapi kali nie pembayaran guna paypal. paypal nie secure payment.selalu guna kat ebay.aku dapat la email mengatakan pembayaran dah dibu

at ke paypal aku.bila aku check balance kat akaun paypal, kosong jer. dari situ, aku dah tau, orang tue nak menipu aku.

kadang2 serik jugak nak buat bisness online nie..banyak sangat penipu yang nak hidup senang dengan menipu..kita betul2 nak jual barang tapi ada jer yang cuba tipu..cabaran betul.

nak nasihat kepada pengguna internet, kalau dapat email yang biasanya cakap nak bagi duit pampasan atau apa2 duit, kena email details semua..biasanya lepas kita hantar information kita, dorang akan reply yang kita kena bayar kos untuk pos. itu semua penipu!!! salah satu bahaya lagi , dorang akan guna information bank kita untuk hack akaun kita dan boleh transfer semua duit kita..dan bukan senang jugak nak trace dorang nie, sebab biasa email tue dihantar dari luar malaysia..dalam paper pun ada rasanya keluar pasal taktik penipuan yang macam nie..dorang ada sekolah untuk menipu..jangan layan semua email macam tue.kena ingat, tak dek sapa akan bagi duit free kat kita . ramai jugak mangsa yang tertipu dengan email-email yang macam nie.

dan satu lagi,kalau ada email dari bank yang suruh update information pun jangan reply..itu bukan email dari bank. diorang nie biasanya buat email palsu yang guna nama bank. bank tak akan email kita untuk update apa2 information. semua tue berniat nak dapatkan information kita. kalau tak sure lagi, terus contact bank direct and tanya pasal hal nie.

berhati-hati la sekarang banyak betul taktik untuk menipu duit kita..dan janganlah kita pulak jadi mangsa.peringatan untuk kawan2 dan juga diri sendiri.


Aug 19, 2013

Tak pasal2 aku kena blacklist dengan MARA!!!!!bukan salah aku-Story 1

Asssalamualaikum..

Geram betul aku rasa ngan MARA nie..aku x pernah buat pun pinjaman pendahuluan tue..Aku dah hantar surat penafian sejak bulan 4 lagi..sekarang dah bulan 8 dah pun..MARA KL x dapat nak buat apa2 sebab pinjaman tue dibuat kat MARA negeri..yang aku geram tue, dah la kat MARA Penang. Aku nie asal pun alor setar, kedah..x pernah langsung menetap kat penang tue..logik ker aku gi buat loan kat penang.. and then nama2 penjamin adalah orang yang sama iaitu ayah aku. sedangkan bukan sepatunya penjamin2 adalah orang yang berlainan. pastu pegawai MARA tue cakap pinjaman dibuat untuk diploma kat kolej medikal pinang..aku x pernah ambik diploma pun, aku straight belajar dari matrik terus ke degree. degree aku pun dalam environmental science..geram betul lah..mula2 suruh aku hantar surat penafian..email kt MARA KL. pastu bila aku follow up balik..kena hantar kat MARA Penang pulak..tadi aku call MARA Penang, dia kata aku kena gi wat report SPRM . Polis pun boleh..aku nie macam bola dah aku rasa..kenapa x bagitau awal2 dulu aku kena gi wat report. dalam e-baki memang tak ada maklumat bila and kat mana kita ambil loan tue.semua kena tanya kat orang MARA.

inilah loan yang aku tak buat tue!!!!

alamat penjamin dan dua2 penjamin adalah orang yang sama.


dah la aku nak sambung belajar bulan depan..biasiswa pulak tue..risau pulak tiba2 aku sangkut..xkan lah aku nak bayar kan dulu..confirm2 lah, MARA xkan bagi balik duit aku..dan bukan aku yang buat loan tue..yang aku pelik, en azahar dari MARA penang tue kata surat beranak aku ,mak, ayah ada dlm simpanan..tapi fail aku x jumpa..boleh pulak gitu..kalau buat pinjaman, sure kena ada perjanjian semua kan..offer letter tempat kita nak belajar..pastu, bila aku tanya apa next action, dia kata sprm akan cari dia..pastu bila nama aku nak clear. dah la aku google2, ambik masa 3-6 bulan jugak untuk clearkan nama..

aku dapat tau pasal pinjaman pendahuluan nie pun masa aku register e-baki sebab aku nak tengok baki pinjaman pelajaran masa aku master. masa aku degree, pinjaman aku dengan ptptn sebab study kat upm..tup2 keluar lah pinjaman pendahuluan nie.aku pun pelik lah, ingatkan sebahagian dari pinjaman master aku, buka details penjamin. dua2 penjamin nama ayah aku dan alamat aku kat penang..

apala nasib aku nie..sapa la yang jahat aniaya aku sampai macam nie..walaupun amount pinjaman tue x banyak mana, RM 2000, aku x sanggup nak bayar sebab bukan aku yang buat pinjaman. if memang betul aku yang buat, off course aku akan bayar. sebab bayar hutang adalah "WAJIB".


sedihnya....mintak2 la biasiswa aku xdak masalah nanti.dah la kerugian masa dan wang sebab selalu terpaksa call pegawai yang bertugas kat MARA penang tue (Encik Irman). dah la selalu tak ada kat ofis.rasa macam nak pergi jer MARA Penang tue dan confront dengan mereka. tapi berbaloi kah dari shah alam nak pergi penang. kalau kat MARA KL, dah lama aku redah jugak ke sana.


Aug 3, 2013

Finally IELTS test done!!

Salam ,

at last, hari yang ditunggu2 dah tiba..ielts exam utk bahagian listening, reading and writing .

exam dijadualkan start kul 8 pg..kul 7.15 aku dg gerak ke tempat exam..kali nie buat kat canadian pre university level 7.
ramai jugak candidate rupanya..bag semua simpan kat satu tempat dan dijaga oleh pengawas exam.
ingatkan kul 8 dh start kan..last2 kul 8.45 baru start..suppose 8.30, tp ada candidate belum sampai..
x sangka aku yang pihak pengawas tue call candidate yg belum dtg tue..kalau exam sekolah dulu, kalau x datang exam, memang 0 la markah kan.

first part: listening
aku mcm blur sket pg nie..boleh tiba2 lost fokus..sebab aku x baca arahan betul2..nak 1 word jer..aku gi isi sampai 3 word.last2 pikir nak eja lagi..terus dengar x dengar next question..
pastu, blur lagi sekalik, boleh pulak, aku ingat dialog tue baru mukadimah, rupa2 nya tak. terskip lagi soalan yang x berapa nk dengar jawapannya..terpaksa hentam sajalah..

second part: reading
petikan yang ada dlm nie semuanya susah2 belaka..mula2 pasal hydrothermal vents. godzilla smoke la..pastu ada bacteria apa la..pastu next petikan pasal television advertisement on kanak2 dan org dewasa..last pasal risk new technologies, precaution apply ,lebih kurang mcm tue la.jenuh jugak aku baca berulang2 kali sebab susah nak paham..rasa mcm jawab exam biologi jer.

third part: writing
task 1: diagram process of drinking water guna solar-water pump and water filter
task 2: people in big cities, living alone or small family rather than bigger family.. discuss the negative and positive trend

untuk dua2 task nie..rasa mcm boleh buat..tapi x tahu la kalau tiba2 off topic pulak..tambah2 yang task 2, dah tulis 1 muka surat..nak sampai ke conclusion, last2 terpikir, betul ker apa yang aku tulis nie..isi nie ker dia nak..dia nak sebab2 jadi mcm tue @ kesan kepada masyarakat?? 

overall bg aku, exam ielts nie susah sangat..pening kepala aku nak jawab  . tawakal jer la. harap2 lepas la aku.
result klua 16hb nie..wish me luck..

apa pun...mood raya dah ada nie ...jadi KITA RAYA DULU 

Yeay!! baju raya dah dibeli

Salam semua,

At last baju raya untuk diriku dan En. suami dah dibeli. Mula2 dulu plan nak beli masa sebelum puasa lagi.tapi masa tue, takut pulak perutku nie membesar dengan cepatnya and berat naik. masa raya, aku dah pregnant for 5 month.. jadi risau la jugak kan..jadi kami buat keputusan, dekat2 raya lah baru beli..biasa nak dekat raya lebih banyak diskaun. tambah2 pulak malam raya..lagi lah sakan. tapi x sempat nak tunggu malam raya tue sebab dah balik kg dah pun :) 

teringat dulu masa zaman bujang2..hehe..masa tue sanggup gi redah jalan tar kat masjid india..malam raya pulak tue. punya ramai manusia, x payah kata la..nak jalan pun susah..masa tue memang berbaloi lah membeli.. sebelum tue, mesti singgah SOGO dulu. tempat tue heaven utk membeli belah. selalu ada sale.. dan makin lama baru sedar, x raya pun memang ada sale jugak..hahaha..bilanya sogo xdek sale kan. orang kat situ pun sama jugak..ramai sangat..memang meriah la dan sangat crowded.

tapi sekarang dah malas dah nak gi sogo, jalan tar. nak berhimpit2 dengan orang ramai lagi. dah la diriku berbadan dua kan..mesti doble triple letih nanti..kali nie shoping kat shah alam jer la..3 tempat utama yang memang dekat2. pkns, sacc mall dan  plaza alam sentral. Seperti biasa la, musim raya nie memang akan ada booth jualan hari raya..satu lagi tempat utk shopping raya kat seksyen 7, kawasan jakel tue.. pernah la jugak aku teman member pergi meredah butik2 kat situ.mostly famous online butik macam sugarscarf, radiusite ada kat situ.butik2 yang lain pun boleh tahan hebat design baju2 nya..
tahun nie banyak sangat fesyen lycra with lace. tapi aku x minat kain lycra nie. ada jugak satu tempat nama bazaar @ 7 yang kat dalam tue, ada banyak kedai2 kecil yang lain. situ pun banyak jugak choice.

sambung cerita pasal shoping baju raya aku..ini first tahun beraya bersama. tahun lepas aku berada jauh diperantauan..tema warna baju raya asalnya adalah purple. sebab purple tue favorite kaler aku.tapi macam boring pulak.selalu sangat purple. jadi kami pergi jer survey2 baju yang berkenan..first sekali pilih baju aku lah, en suami kata baju melayu dia senang jer nak cari..kat shah alam pun, orang tersangat lah ramai..kebetulan cuti nuzul al quran..alahai..nak buat macam mana kan..itu jer off day en suami..redah jugak lah..
my baju raya :)

puas meronda, last2 aku beli baju kat pkns. kain chiffon..warna royal blue..harga boleh tahan gak la.dari RM259 jadi RM200. maybe sebab ada manik2 and lace lagi..selesai lah utk part aku.and then turn en suami la pulak..ingatkan senang la nak cari baju melayu dia..last2 ini la part yang paling susah..baju aku kan kain chiffon..and baju melayu mana ada kain chiffon. sebab en suami nak warna exactly sama ngan baju aku..dia kata nanti nak bergambar x cantik la baju x sama kaler.ikut jer la kehendak en suami..baju melayu kebanyakan kain satin. kain cotton pun ada..

ada jumpa warna biru, tapi semua x berapa nak matching..ada yang cerah sangat..ada yang gelap sangat la pulak..ada yang hampir matching, tapi xdek saiz la pulak..stress jugak masa tue..penat jugak kot dari pkns, gi kat alam sentral , and then gi sacc..kat sacc ada euro moda, kat situ dapat free sampin..tapi xdek la pulak warna yang matching..

sampai la buka posa, x jumpa2 jugak..and then, after buka posa, kami start balik misi pencarian..last2 kami beli kat pkns..puas jugak la pujuk en suami. warna tue dah ok.hampir matching..en suami pun setuju jer lah..nak cari lain kali takut xdak masa la pulak.

tapi misi belum selesai lagi nie..tudung and kasut x beli lagi..weekend nie atau next week baru dpt cari..mission to go!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...