Pages

Nov 24, 2012

Breaking dawn part 2

Salam semua..

Hoyeayyy..tak sabar nak gi tengok twilight part 2 nie.. tadi baru tengok trailer, macam best..walaupun citer nie predictable tapi sebab ada hero pujaanku jacob, terpaksa gak la gi tengok.
beli on9 jer ticket nie kt gsc. cadangnyer nak tengok kat summit usj.
walaupun summit not my first choice , lagi suka 1 utama, seat lg selesa. tp memikirkan faktor jarak, summit la paling dekat.

Next update, akan ku update bagaimana nak beli ticket online kat gsc and jugak tgv. i loikkeee online9 nie, senang nak beli, boleh pilih seat siap2 and no hassle of beratur panjang..lagi satu, boleh pilih schedule yang sesuai.

So, stay tune :)

Nov 23, 2012

Realiti kehidupan-Sahabat sejati

Salam semua, 

Alhamdullilah ku masih di muka bumi ini meneruskan sisa kehidupan. tapi baruku sedar, ini adalah realiti kehidupan. kawan-kawan dekat fb bila tengok seribu keatas, tapi hakikat

yang benar-benar sahabat boleh dinilai...

tak nak pikir negatif @ bukan2, ku anggap mereka sibuk ataupun sudah lama x buka fb..

kadang-kadang tengok ada yang buat sesi mendelete kwn2 yang kurang akrab, tapi aku pikir x perlu lah nak buat semua tue.kehadiran mereka pun bukan buat masalah atau kacau pun..sekurang2 nya terhibur gak baca karenah2 manusia, belajar benda yang baru..

tapi terdetik gak kat hatiku ni, adakah diriku dah dilupakan...baru 2 bulan menjejakkan kaki kembali ke bumi tercinta nie...buatku sedar, diriku dah macam katak di bawah batu...dah macam tersisih pun ada dari dunia peradaban manusia.

tapi tue mungkin perasaan saja...emo lebih kot, walhal orang lain relax jer..entah lah...bila ingat2 balik, mana kawan2 masa degree, kawan2 masa matriks, kawan2 masa sekolah...has they gone into another place??


lupakanlah pada mereka yang tak mengingatiku dan tumpukanlah pada  teman yang merupakan sahabat sejati

benar kata orang sahabat sejati sukar dicari..totally agreed!!!

nota: move to next chapter pleaseeeee!!

oh internetku!!!!

Salam semua, 

internet merupakan benda yang terpenting pada zaman sekarang nie ..yer la..mana nak tengok facebook, tengok cerita free..

saya dah 2 taun lebih menggunakan p1 home. yang jenis wireless. mula2 guna sebab nak wireless. pastu murah , RM49 jer sebulan. awal2 tue ok la..tapi lama kelamaan lepas asyik layan youtube, movie semua..kuota asyik habis jer..kalau selalu layan skype pun sama.kuota masa tue 5gb.

pastu sebab ada kontrak 2 tahun, terpaksa la teruskan, walaupun selalu la habis kuota nie kan..pejam celik, pejam celik , dah 2 tahun guna..memang ingat nak terminate tapi tak tau nak ambik line mana kan. tengok pulak sekarang ada 4g la, fiber la....macam lagi best jer..

lepas tue, godek2 kat p1 nie jugak, sebab tengok ada fiber kan...dorang pun promote la, pakej yg RM69 sebulan tue, tp sebab saya guna yg modem hitam , jadi RM59 . bila pikir, why not kan.. dengan kuota lebih..saya pun terus setuju...xdek pikir2 lagi dah masa tue..masa tue terbayang2 la bestnyer layan citer favorites kt internet.

mula2 pakai macam excited gak sebab line macam laju semacam sebab bila tengok citer tak dek la buffer2 sangat...lepas2 tue baru la perasan, p1 hantar sms cakap kuota dah habis. masa tue baru tengah bulan kot. top la RM30 untuk kuota , dapat 4gb. pastu, seminggu terus habis..aih..macam kredit hp la pulak..masa tue tengah bulan . nak renew kuota, kena tunggu next cycle dalam hujung bulan...terus stress...yer la..internet jadik lembap...nak layan citer...memang xdapat la, sebab x sampai sesaat jer terus buffer.
i guna yang hitam tue la (yang putih best ker eh?)


pastu my favorite series lak dah final dah , dok layan Americas Next Top Model (ANTM), college edition..lagi la stress. nak tengok drama2, movie2 terbaru kt MMF lagi la tak leh..sebab citer asyik2 tersekat2..nak tengok tv lak, tv9 jer elok, nak pasang astro rasa tak penting lagi.

last2 top up gak RM10 (22/11/12). dapat la 1gb masa tue kan..baru tengok 2 episode ANTM, dapat sms cakap kuota dah habis..omg..1 hari terus dah habis..sebulan kena pakai rm100++ la kot..

waaaaaa..rasa nak tukar line...tapi line apa yang bagus kt area shah alam nie..UNIFI ok ker..dengar macam mahal jer..

ok la sekian..nasib baik leh jugak tulis blog nie...

Jun 10, 2012

My fitness diet


Assalamualaikum semua..

Kali nie sy nak share sebuah website yg sgt menarik iaitu fitness pal. website ini sgt bagus utk yg nk berdiet..sy baru nak start hari nie dgn mengira calorie setiap hari. every person ada amount calorie yg patut diambil setiap hari. dgn menggunakan website ini . anda boleh key in apa makanan apa yg anda makan, x pun key in calorie sendiri dgn tgk packaging apa yg anda makan. anda boleh letak goal weight anda dan website ini akan bgtau berapa calorie yg anda boleh mkn sehari. anda boleh makan apa yg anda suka, tetapi dengan kuantiti yg sket dari biasa yg anda makan. anda juga boleh letak exercise apa yg anda buat, dan application nie akn kira berapa calorie yg anda dh burn. sgt2 impressive kan?

screen shot website 

dan yg paling best website ni.anda boleh install kt blackberry, i phone, smart phone, android. 
jadi anda semua x payah nk crash diet sbb biasanya crash diet hanya bersifat sementara dan bila anda stop, berat akan naik mendadak dan lagi susah nak turun. 

ok la..mari kita sama2 try application nie..dan anda boleh letak feedback anda disini  and any tips utk healty diet :)

May 20, 2012

Aku yg bakal berpindah

Dah masuk 2 kali aku menghadapi prob rumah nie.

padahal setaun jer aku dok sini.

nak cari yg ngam ngn kita mmg susah kot. aku dah cuba sebaik yg mungkin.

kadang2 aku terpkir, aku ker yg salah.aku ker yg burok perangai.
tapi bila pikir2 aku dh try bawak berbincang and the answer is always NO.

susah dok ngn org yg lebih tua nie.klu yg jenis sempoi ok kot. x kesah sgt bab umo2 nie.
tp aku kena jenis yg nak menang jer dan sbb dia lebih tua dia rasa dia lebih berkuasa kot.

pening la aku..dah baper minggu kitorang x bertegur sapa kot.padahal dok 2 org dlm umh jer pun.aku pn ada pikir biasa la gaduh2 nie kan..dh berdua jer, nak gaduh ngn sapa lg. 

tp yg buat aku geram+ sedih tue. dia dh  " REMOVE" aku dari fb. pendapat aku, kalau dah remove tue, means xnak ada kaitan la.pastu dah dok berdua ngn aku.mestila kena share. dah dia x nak kwn ngn aku. mcm mana nk share lagi..




tapi setelah menimbang baik dan burok.aku dh pikir masak2.dah cari tempat yg sesuai..aku akan pindah.itu lebih baik kot.walaupun 4 bulan jer baki aku masih di sini. penat jugak nak pindah nie sebenarnya.nak mengangkut lagi satu hal. sekarang aku mmg tgh bz bangat..minggu exam n hantar assignment.

tapi the best experience yg aku dapat.dalam hidup yg penting, hati hepi, senang. kalau byr sewa murah pun, hati x hepi , x senang. x guna jugak.x dapat nk fokus assignment. otak pun berserabut.aku plak kalau aku stress @ berserabut.aku mesti tido mcm sorg baby..the whole day kot..



sebelum aku buat keputusan nie, aku post masalah aku ngn cari.com. bukan niat aku nak heboh2 ker apa.aku cuma nak pendapat org lain utk aku buat keputusan.most of the pendapat, suh aku pindah.

risau jugak aku, mana la tau bila aku pindah, masalah lagi teruk aku hadapi.
tp aku kena take the risk la.benda pun kita x tau lg kan.tawakal jer la.aku harap semua ok la. utk aku habiskan sisa 4 bulan aku di sini dan menyiapkan thesis aku.

Wish me Luck.

p/s: orang selalu ckp rumah perempuan selalu ada masalah mcm nie..tiba2 sentap terus aku..komen anda?

Keja di negara Omputeh

Tiba2 aku terpikir keja di negara omputeh..
Dulu ada gak terpikir2 nak keja di negara omputeh sbb pikirkan gaji yg lumayan.

Tapi sebenarnya, x lumayan mana pun.

Pendapat aku la, klu korang keja kt sini, simpan duit & bawak balik Malaysia. Itu memang lumayan.

Tp mcm mna nk simpan byk2, sewa rumah, bil api air, bil gas, cukai lagi (council tax). semua tue kena ambik kira jugak. dan ikut duit sini la.

cth la..gaji engineer dlm 1800GBP.

sewa umah: 600GBP
bill : 200 GBP
cukai : 1000GBP setahun
makan lagi..

aku tengok yg keja kt sini pun x semewah mana..unless korang betul2 pandai berjimat.

dan yg terbaru, peraturan omputeh nie sendiri.

nak dapatkn visa pekerja x senang dh. at least gaji setahun ko 22000GBP setaun.
kalau ko kwen ngn org sini pun, 2 tahun utk testing relationship ko tue..

ada la kawan aku sorang nie (mak itam), planning nk kawen org sini la.aku pun x tau motip dia.mcm nk dapatkan kerakyatan kat sini jer.dengar susah dh dapatkan visa tue, dia mcm pikir nak kawen x nak kawen ngn org tue..kawan aku tue umo dlm 29 taun, laki tue umo 50 taun (geli den).


hujan batu di negara sendiri, hujan emas di negara orang..jadi pandai2 korang la menilai mana yg korang nak. every success come with obligation :)


May 18, 2012

New Season Chelsea 2012/2013 Jersi

Slm semua.

good news for Chelsea fan. jersi new season dah launch. harga pun boleh tahan jugak. tp yg penting genuine and dipos dari Machester :)


cekodok kat  SINI 


macam nie la rupa jersi new season







May 15, 2012

Air Asia Flight Promotion


Salam semua,

Meh kita gi melancong..yehayyy...






Kalendar cuti tahun 2013.senang nanti nak plan..hehe


Dates
Occasion
For
1 January
Tuesday
New YearAll states except Johor, Kedah, Kelantan, Perlis & Trengganu
14 January
Monday
Yang di-Pertuan Besar
Negeri Sembilan’s Birthday
Negeri Sembilan only
15 January
Tuesday
Sultan of Kedah’s BirthdayKedah only
24 January
Thursday
Prophet Muhammad’s Birthday
(Maulidur Rasul)
Nationwide
27 January
Sunday
ThaipusamKuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Negeri Sembilan, Perak, Penang & Selangor only
1 February
Friday
Federal Territory DayFederal Territory of Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya only
10 February
Sunday
Chinese New YearNationwide
11 February
Monday
Chinese New Year (2nd Day)All states except Kelantan and Trengganu
4 March
Sunday
Anniversary of Installation
of Sultan of Trengganu
Trengganu only
5 April
Friday
Good FridaySabah & Sarawak only
15 April
Monday
Declaration of Malacca as
a Historical City
Malacca only
19 April
Friday
Sultan of Perak’s BirthdayPerak only
1 May
Wednesday
Labour DayNationwide
7 May
Tuesday
Hari Hol PahangPahang only
17 May
Friday
Raja Perlis’ BirthdayPerlis only
24 May
Friday
Wesak DayNationwide
30- 31 May
Thu & Fri
Harvest Festival
Pesta Kaamatan Sabah
Sabah & Labuan only
1 – 2 June
Sat & Sun
Sarawak Harvest Festival
Hari Gawai Sarawak
Sarawak only
1 June
Saturday
Malaysian King’s Birthday
Harijadi Agong
Nationwide
5 June
Wednesday
Israk & MikrajKedah, Negeri Sembilan & Perlis only
7 July
Sunday
Georgetown Heritage DayPenang – but not a ‘paid holiday’ for private sectors employees.
9 July
Tuesday
Awal RamadanJohor, Kedah & Malacca only
14 July
Sunday
Penang Governor’s BirthdayPenang only
20 July
Saturday
Sultan of Trengganu’s BirthdayTrengganu only
25 July
Thursday
Nuzul Al-QuranKelantan, Pahang, Perak, Perlis, Penang, Selangor & Trengganu only
8 & 9 August
Thu & Fri
Hari Raya Puasa *Nationwide
31 August
Saturday
National Independence Day
Merdeka
Nationwide
8 September
Sunday
Sarawak Governor’s BirthdaySarawak Only
16 September
Monday
Malaysia Day &
Sabah Governor’s Birthday
Nationwide – since 2010
Sabah
6 October
Sunday
Sabah Governor’s BirthdaySabah Only
13 October
Sunday
Malacca Governor’s BirthdayMalacca only
15 October
Tuesday
Hari Raya Haji *
Hari Raya Qurban
Nationwide
16 October
Wednesday
Hari Raya Haji (2nd Day) *
Hari Raya Qurban
Kedah, Kelantan, Perlis & Trengganu Only
24 October
Thursday
Sultan of Pahang’s BirthdayPahang only
3 November
Sunday
Deepavali or DiwaliNationwide
5 November
Tuesday
Awal Muharram
(Maal Hijrah)
Nationwide
22 November
Friday
Sultan of Johor’s BirthdayJohor only
11 December
Wednesday
Sultan of Selangor’s BirthdaySelangor only
10 December (6 Safar) TuesdayHari Hol Almarhum
Sultan Iskandar Johor
Johor Only
25 December
Wednesday
ChristmasNationwide



Malaysia & Singapore Holidays 2013
Cuti Sekolah Malaysia & Singapura 2013
The official school term (takwim cuti sekolah Malaysia rasmi) is as follows:
1st Term Holidays
TBAMid-Term Holiday
TBAMid-Year Holiday
Singapore Mid-Year Holiday
2nd Term Holidays
TBAMid-Term Holiday
TBAYear End Holiday


May 12, 2012

Interview Skim Tindikan Lecturer Unikl

Salam semua,

Baru2 nie unikl mengadakan interview pd 2 Mei 2012 di Manchester dan pd 1 Mei 2012 di London.

Interview bermula seawal jam 9 pagi.

interview sgt relax.aku x smpt nk daftar nama sebelum itu utk peserta interview.tp aku pegi jugak.sebelum tue aku dh call salah satu pegawai yg bertanggungjwab dan dia ckp boleh dtg.

ingatkan formal sgt.biasa intvw mcm tue la kan. aku pegi pkai kemeja n slack jer..tp ramai yg pegi pg tue berbaju kurung..aku dh mula rasa takut.

kami semua masuk berlima. soalan penemuduga tue senang jer.

1) apa perancangan phd?
2) univ mana

bagi aku , better prepare tajuk proposal yg sesuai dan survey univ terbaik yg menawarkan bidang yg anda minat. since aku x prepare tajuk phd aku, aku kurang mendapat respon penemuduga tue.

dan try engage ngn mana2 supervisor dari univ yg anda mohon. dan paling bagus, ada offer letter.

hantar terus jer kpd unikl.






May 11, 2012

Perakam Video kes penderaan kanak2

Salam semua,

Sekarang heboh plak pasal perakam video tue yg mengaku dia merakam hanya utk mendapatkan bukti.

ramai juga yg minta maaf kt dia di youtube sbb buruk2 kan dia..Masa video tue kelua, aku mmg x salahkan perakam tue.sbb kita xtau apa yg sebenarnya terjadi. Masa tue cuma harapkan pesalah dpt ditgkap dan baby tue selamat jer..Mungkin tindakannya betul tapi cerita dia mcm pelik sket la.

kenapa aku ckp pelik

1) Dia ckp dia x berdaya, aku kurang paham la..x berdaya sbb apa..lawan ngn si ibu tue.kalau betul lawan ngn si ibu..mcm mna boleh plak si ibu tue bg dia ada sekali dlm blik tue.padahal dlm berita harian ckp siap lawan tarik rmbut lg..boleh plak si ibu tue bg dia ada dlm blik tue. boleh click " berita harian" utk baca petikan akhbar.pastu boleh plak dia menjeit2 ckp sudah la..hairan aku.

2) pastu rekod sgt lama..x perlu ambil masa yg lama utk tnjuk bukti..


aku bukan nk bersangka buruk, tp aku cuma pelik..dan musykil..

apa pun.bagus la si pesalah dh dihukum walaupun hukuman tue mcm x setimpal dgn penderaan yg dah dilakukan..

hanya allah yg lebih mengetahui.wallahualam.



Mar 6, 2012

Laksa in MCR

Dear all,

We cooking laksa, actually not me, my housemate who cook it, but unfortunately we don't have ingredients such as " daun kesum, asam keping" , I don't even know the name in English. hahaha

but the taste is not bad. really nice actually. malaysian food become one of the favorite here because it is hard to get the ingredients.

here are the pic of the laksa made here :) look nice right?


originally from malaysia (laksa kedah)

anything malaysian food taste very good here (^_^)

note: saja2 buat post in english...hehehe

Feb 16, 2012

I have an assignment!! tapi...

Salam semua,

Pernah x u all semua ada assignment yg nk kena buat. bukan sket, bertimbun2 tp x tau nk start dari mana.lepas tue u all end up x siapkan keje ..malah gi plak buat keje yg x berfaedah..benda tue selalu jadi kt myself..huarghhh..penat...penat..pastu bila dh nk sampai due date, mula la buat ngn kelam kabut dgn niat semata2 nk siapkan jer..x kesah dh dpt markah elok ker x...lps dpt markah, mula la tension balik, nyesal sbb x buat elok2..benda2 nie selalu dah terjadi kt aku..kdg2 pikir apsal la..



bila nk buat keje berfaedah, slow jer rasa..ngantuk la..mula nk surf itu ini..tp bila buat benda2 "lagha" nie, x plak ngantuk, malah bertenaga plak..aiseh...selalu org ckp keje setan nie..yer, aku akui..setan pun memainkan peranannnya dlm membuatkan kita bertambah malas..the key point yg aku nk ckp..semuanya sbb malas..dulu aku selalu ckp kt diri aku sndri, klu malas sgt, baik gi terjun longkang jer.hahahaha..tp sekarang....kata2 tue dah x boleh nk muhasabah diri aku nie..

huarghhh...malas2...pegi la jauh2 dari diri ku ini..

5 more to go...chaiyok!!

p/s: pernah x u all menghadapi masalah mcm nie, dan apa yg u all buat?? 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...