Pages

Aug 20, 2015

Orang malas selalu rugi

Assalamualaikum.

Lama betul aku tak singgah di blog kesayanganku..banyak rasanya benda nak dicoretkan dalam nie..
Tapi selalunya terlupa atau malas..
bila teringat dah tak ada masa pulak..
tapi bagi aku itu semua alasan kan..kita yang rancang semuanya kan.
teringat arwah nenek selalu pesan dulu2
"Kalau hendak seribu daya, kalau tak hendak seribu dalih" ataupun omputehnya "when there is a will ,there is a way". 

Kalau kita betul2 nak kan sesuatu, memang kita sanggup buat apa saja kan..tapi kalau banyak sangat alasannya memang itu bermakna sebenarnya tak cukup usaha pun kan..benda nie lah aku selalu cakap kat diri sendiri..sebab aku punya malas memang dah sampai ke tahap bulan..stress dengan diri sendiri..tapi bila rasa malas memang lupa lah semuanya.rasa nak golek2 atas katil sampai bila2..tapi sampai bila kan..masa memang tak tunggu kita dan kita lah sebenarnya orang yang paling rugi..

Mulai saat ini aku berazam kepada diri sendiri yang aku tak mau dah malas2..laziness let's break up. i don't need you.. semoga semuanya dipermudahkan untuk aku jalankan amanah yang allah berikan kat aku nie..you can do it if you believe you can.. 


doa untuk dihindari rasa malas (ayat dalam mathurat)


May 5, 2015

Life without aim

Hurmm..kali nie rasa sama jer..rasa hopeless sangat2..patutnya dah kena run program untuk dapatkan data..part tue dah berjaya..tapi data pulak macam pelik..nak jumpa supervisor rasa malu la pulak.suppose  minggu lepas nak jumpa dia..tapi anak pulak demam 3 hari.lepas tue  jumaat pulak dah cuti..

aku pun dah pening dah..dah semester 4 nie..lepas tue writing tak siap lagi..patutnya 3 chapter dah kena siap..susahnya rasa tak ada due date..aku kena set sendiri patutnya..research life memang gini ..sama ada supervisor jenis mengejar ataupun supervisor jenis biar kita independent. mana-mana pun patutnya ok asalkan diri sendiri nak buat.

semester depan dah nak kena siapkan data analysis.sedangkan data analysis aku ada 2 bahagian. aku baru tengah buat part 1.dan untuk 2nd part aku kena buat reading sebab aku tak familiar dengan model yang aku nak guna tue

mana nak habiskan writing lagi..introduction ok lagi..yang part kritikal sikit ialah Literature Review.at least satu hari kena baca 5 artikel. pastu buat summary, rephrase dan komen sikit.

Rasa kelam kabut sebab semua benda kena buat serentak..mana nak writing untuk conference, writing draft lagi, data analysis lagi..hurmmm

Hah..I should start to do it now.

sekarang rasa nak beli cool  blog sambil lepak2 makan waffle...arghhhh...help me..


Feb 8, 2015

Dugaan ketika menuntut ilmu

بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّح

Dalam menuntut ilmu nie kan yang penting sekali kena menjaga nawaitu.sebab tue menuntut ilmu kan dikatakan jihad.tak mudah sebenarnya nak menuntut ilmu.tambah2 banyak dugaan.macam pelajar phd nie.selalu orang akan tanya aku,ada kelas ker,tak pergi ker.

Sebenarnya phd nie mana ada kelas dan exam.walaupun ada jugak yang ada class.tapi rasanya tak banyak phd yang ada class.kebanyakan memang tak ada class dan tak ada exam.

Sebab tue aku cakap senang betul nak lalai.sebab we are the  boss.nak buat keje tak nak buat ikut suka kita.tapi kalau kita tak buat kerja.macam mana nak siap kan research kita.phd nie ada stage2 yang perlu kita buat.

~bersambung


Jan 22, 2015

phd oh phd ku sayang

Assalamualaikum

Kali nie nak buat ngomelan sikit.hehe..

Selalu sangat ada rasa semangat turun naik.kadang2 rasa semangat up to the moon.kadang2 pulak rasa down sampai earth core..

Now aku still stuck x dapat nak solve problem.kena la mencari tok guru yg lain..dalam buat research nie memang perlu yg amat perlu sangat2 kena mencari dan terus mencari tok guru atau "expert" dalam benda yg kita kurang tahu.biarlah tok guru kita berada kat hujung dunia pun.tapi benda nie memang boleh drag semangat kita.

Apa pun kena ingat menuntut ilmu nie jihad.kena selalu perbetulkan niat kita.baru dipermudah urusan.dan jangan lupa banyak berdoa..

Ingat lagi aku pernah bagitau supervisor aku yg aku rasa macam nak quit dan dia cakap you on the right track..bukan maksudnya suh benti.tapi memang normal kita akan rasa macam tue time buat phd.walau macam mana pun.mind kena selalu positif..insyallah allah akan permudahkan.




Jan 14, 2015

Apa itu Defence Proposal,DRP

بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحي

Hari nie jadual agak busy..sibuk menyiapkan correction untuk DRP (defence proposal).lega jugak dapat pass with minor correction.meh nak share sikit apa itu DRP.DRP nie selalu jugak jadi igauan ngeri bagi pelajar research.setiap fakulti dan universiti ada rules berbeza.ada student yg wajib DRP pada sem 1.macam fakulti civil kat uitm,wajib drp pada sem 2.kalau dulu rules boleh lagi drp pada sem 3.
DRP nie ada fak wajib.dah lulus DRP baru boleh teruskan research.bagi aku lah,nama pun proposal kan.kita baru nak proposed idea kan.tak perlulah nak 100% perfect.sebab sepanjang research ,sure kita akan jumpa benda yg baru,benda yg di luar kotak pemikiran.hasil daripada buat literature review(LR).Dan aku rasa part LR yang paling penting.macam kita bina rumah lah.kena ada tiang yang kukuh.memang kena banyak membaca.dunia ilmu nie sangatlah luas.

Dan aku paling suka baca idea Dr O.T yang tekankan x payah nak proposal sampai beratus2 muka surat.bagi aku apa guna kalau beratus muka surat,tapi banyak merapu ja.buku2 dia banyak buka minda aku dan aku rasa buku2 nie kita kena baca sebelum plan nak buat research lagi.

Hasil daripada proposal yg dah direview oleh panel2.boleh la digunakan untuk apply grant,siapkan chapter 1-3.yes..aku patut dah siap semua tue by semester nie..

Ok lah.itu saja share untuk kali ini.

Nak sambung buat keje :)

Jan 13, 2015

Makan2 di Hayaki Seksyen 13,Shah Alam

Assalamualaikum.

Kali nie nak try makan kat hayaki pulak.hayaki nie depan restoran tupai2.lamb chop kt situ best.mula2 aku dok bayangkan hayaki nie western + steamboat.ala2 jepun punya nama kan.rupa2nya western memang ada.tapi limited.lamb chop x ada.yg ada chicken chop,pastu beberapa western food.
suprisingly, rupanya restoran makanan pantai timur.like nasi kerabu,nasi ulam,nasi kukus n banyak lagi.dok dengar yang paling best kat situ pulut mangga.so kami order nasi kukus hayaki,nasi ulam dan pulut mangga.air pulak air milo ngan teh o ais limau.yg best air dia dlm jar pendek.

Harga makanan pula agak boleh tahan pengsan juga.nasi ulam dan nasi kukus rm7.90 each.pulut mangga rm5.50,air milo rm4.00.teh o ais RM3.80.perghhh...mahal gila.aku rasa cam aku tengok kat menu harga milo 2.50 jer.ker aku salah tengok...dan yg paling paling aku ingat.air suam RM0.50.bagi aku mahal jugak..total RM31.10  sekali ngan servis charge .
Hayaki resit

Overall,makanan ok la.just nice ngan tekak kami.tapi pulut mangga memang sedap..makan pulut aja pun dah sedap.servis pun not bad.ada button untuk panggil2 macam kt pizza.jadi senang nak order.

Location hayaki pun ok jugak.senang nak cari.betul2 kat bawah acapella.yg best depan restoran tupai2.sebelah pulak d kayangan steamboat.so,boleh pilih nak kemana bila dah sampai kawasan tue.

Ok lah.biar gambar berbicara..nexttt...

Nasi ulam.encek suami kata budu dia sedap.

Nasi kukus hayaki namanya

Air minuman dalam jar.comel..but aku prefer gelas lagi besar


Pulut mangga yg best dan calling button (kiri)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...