Pages

Jul 29, 2011

Happy @ Sedih

Sekarang nie, aku rasa konfius sama ada aku patut happy @ sedih...


credit:google

Mula2 dpt official letter, tengok title, terus aku tersenyum..dpt increment.alhamdullillah.


tapi....


the story of sadness begin...


nk tau kenapa?



because the amount yg naik "sangat" la sangat BANYAK..


sampai mata aku pun nk tersembul dh nie..


nk tau berapa..hurm






80 hengget
credit:google


betul x aku ckp banyak sgt, sampai mata nak tersembul dh nie..


waaaaaaaaaaaaa...sad..sad.. =(

p/s: semangat aku semakin berkobar-kobar utk bekerja....fuhhhhhh..kalau la kan..

Jul 21, 2011

Hari ini adalah hari KHAMIS...dan bukannya hari JUMAAT

pinjam encek google

hari nie memang hari khamis..ini adalah kenyataan...(dush..dush..tampar pipi)..
       
pagi2 lagi aku bangun, aku ingat hari nie hari JUMAAT. siap pikir lagi nak makan nasi tomato (menu utk setiap hari jumaat kat kedai makan)...wehoooo..siap plan lagi esok nak pegi mana after keje..(aku ingat esok sabtu)..hahahaha..sampai la pukul 10 pg..sampai la aku bertanya kt my fren," eh nanti balik la kan nk gi sembahyang jumaat"...pstu kawan aku pun menjawab, "hari nie hari khamis la..bukan hari JUMAAT". aku pun terus tengok jam aku (sebab situ ada hari) untuk memastikan penyataan itu..nasib bek aku ada jam..klu tak, sampai petang la aku ingat hari jumaat..dan sampai petang la kegembiraan aku, tetapi kegembiraan aku telah musnah (sebab hari ini hari khamis). ku sangka panas hingga ke petang, rupa2 nya salji di tengah hari  -_- .bukan saja hari nie aku ingat hari jumaat. hari2 lain pun aku selalu ingat jumaat jugak (dah tua ker aku nie ha *_*) hari isnin pun aku ingat hari jumaat, begitu la jugak dgn hari yg lain..kan bagus klu setiap hari adalah hari jumaat (apa jadik ngan hari len plk.no idea..sighh)...hahahaha..i wish today is always friday..~the end~

moral of the story :bangun pagi sila la tengok kalendar..hahaha -_-

Jul 20, 2011

Who says

hahahaha..dah lama aku suka tengok selena nie sejak dia berlakon dlm cerita "another cinderella story' lagi ..best citer tue...dah la kiut, lawa,cantik,pandai menyanyi, pandai menari..citer terbaru dia monte carlo,aku belum tgk lg..tgk review mcm best..

Jom layan  lagu terbaru "Who Says"....loike so much...hahahaha..





Who Says Lirik
I wouldn't wanna be anybody else.
Hey!
You made me insecure,
Told me I wasn't good enough.
But who are you to judge
When you're a diamond in the rough.
I'm sure you got some things
You'd like to change about yourself.
But when it comes to me,
I wouldn't wanna be anybody else.

Na na na na na na na na na na na na na
Na na na na na na na na na na na na na
I'm no beauty queen.
I'm not just beautiful me

Na na na na na na na na na na na na na
Na na na na na na na na na na na na na

You've got every right
To a beautiful life.
Come on!

Who says?
Who says you're not perfect?
Who says you're not worth it?
Who says you're the only one that's hurting?
Trust me,
That's the price of beauty.
Who says you're not pretty?
Who says you're not beautiful?
Who says?

It's such a funny thing
How nothing's funny when it's you.
You tell me whatcha mean,
But they keep whiting out the truth.
It's like a work of art
That never gets to see the light.
Keep you beneath the stars,
Won't let you touch the sky.

Na na na na na na na na na na na na na
Na na na na na na na na na na na na na
[ Lyrics from: http://www.lyricsmode.com/lyrics/s/selena_gomez/who_says.html ]
I'm no beauty queen.
I'm just beautiful me.

Na na na na na na na na na na na na na
Na na na na na na na na na na na na na

You've got every right
To a beautiful life.
Come on!

Who says?
Who says you're not perfect?
Who says you're not worth it?
Who says you're the only one that's hurting?
Trust me,
That's the price of beauty.
Who says you're not pretty?
Who says you're not beautiful?
Who says?

Who says you're not star potential?
Who says you're not presidential?
Who says you can't be in movies?
Listen to me, listen to me.
Who says you don't pass the test?
Who says you can't be the best?
Who said?
Who said?
Would you tell me who said that?
Yeah~
Who said?

Who says?
Who says you're not perfect?
Who says you're not worth it?
Who says you're the only one that's hurting?
Trust me,
That's the price of beauty.
Who says you're not pretty?
Who says you're not beautiful?
Who says?

Who says?
Who says you're not perfect?
Who says you're not worth it?
Who says you're the only one that's hurting?
Trust me,
That's the price of beauty.
Who says you're not pretty?
Who says your not beautiful?
Who says?

nota akhir: loike..loike.*-*

Bila Bos sudah tiada~

Pagi lg mood aku telah x seronok sbb hari nie tiba2 bos msuk awl..xdpt aku nk men2 game, surf2 internet semua, kena cover line la..pastu komputer aku nie, dah la tua, lembap nk mampos, pastu hang, bru ak nk buka cafe world, restaurant city, petville, fishville lg & game2 len yg seangkatan dgnnya.mula la dia nk hang..pastu buatnya tiba2 bos dtg tempat aku, fuhhh..selamat aku, jd aku bila bos ada, terpaksa la aku melupakan hasrat murni aku tue..hahaha...
credit to encek google

tp tiba2 aku mula gelak jahat dlm hati, kang aku gelak kuat2 ,mesti semua org kata aku gila..bos aku dh strt angkat beg dia.aku pun senyum lg..hahaha..yes.!!!yes!!!bos aku nk kelua..semua org lam ofis pun apa lg..hooreeeyyyy!!!hahaha..nampak sgt semua "malas" nk bekerja..hahahaha..sori la bos..sian plak kt bos aku nie...hahahahaha

nota pendek: sambung men game..hahaha..

Jul 19, 2011

Bila perasaan bersalah menghantuiku~



bukan niat untuk berkasar bahasa,
bukan juga niat untuk menunjuk terror,
yang cuma aku rasa pada masa itu,
aku tak salah dan aku patut berkata2.

tetapi,
kata2 ku telah dianggap salah,
kata2 ku telah dianggap melawan,
dan kata2 ku telah dianggap "kurang hajar",

tetapi,
patutkah begitu,
ku cuma ingin menyampaikan rasa hati,
bukan sekali niatku seperti itu,

sekarang,
aku seperti dlm dunia sendiri,
terasa asing di bumi sendiri,
adakah jawapan "yg ku x tahu" itu begitu tak bersopan,
sehingga aku harus merasa bersalah.

dan,
apa yg harus ku lakukan,
meminta maaf atau membiarkan saja,

nukilan rasa: nasi telah menjadi bubur n i dun like it....

Jul 6, 2011

Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik (M41)

Salam semua,

Hari ini rasa nk update sket blog nie..utk pengetahuan semua, sapa2 yang ada apply jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik @ PTD gred M41, semakan panggilan exam boleh dibuat.sila click link di bawah utk semakan.


mungkin ramai yang belum pernah menduduki exam ini tertanya2 apa soalan yang bakal keluar.Di sini, saya ingin berkongsi sedikit ilmu.Diharap ia dapat membantu. Mengikut pengalaman yg lepas2,exam ini mengandungi beberapa bahagian soalan iaitu:

a)Pengetahuan Am 
persediaan yang harus dibuat adalah rajin2 kan diri anda membaca surat khabar harian, tengok berita, tau dasar2 kerajaan (eg:nkra,gst n etc)

b) Matematik
boleh buat latihan ringkas matematik sek menengah.msa exam jwb dri belakang ke hadapan kerana kebiasaan soalan hadapan adalah soalan yang lagi susah.
cth soalan di bahagian belakang:

1min =60 saat
5 min=?

kebiasaan soalan di bahagian belakang adalah soalan yang tidak perlu membuat pengiraan yang panjang.

c) Pengertian & Kefahaman terhadap esei2

satu esei akn diberi dan soalan adalah berdasarkan esei .

d) Esei Bahasa Melayu

biasanya diberi 3 tajuk, kebiasaan tajuk berkaitan isu semasa, dan perlu pilih salah satu tajuk utk huraikan.Pilih la tajuk yang anda rasa banyak isi. Mulakan dengan pendahulan, isi2 dan seterusnya penutup.jangan melangkau2 supaya apa yg ingin disampaikan dapat difahami dgn jelas.

d) Esei Bahasa Inggeris
sama seperti esei bahasa melayu, pilih tajuk yang anda boleh huraikan.pastikan ejaan,grammar anda betul.bagi mereka yg lemah, banyakkan membuat latihan ini.


Tips:
1) Baca la buku Malaysia Kita, Soal Jawab Am Peperiksaan Kerajaan
2) Baca berita (surat khabar,online, tgk tv)
3) Google maklumat (dasar2 kerajaan yang terbaru, selalu keluar dalam tv, paper)
4) Kenal pasti tempat peperiksaan (Rancang perjalanan, supaya x kelam kabut)

dan akhir sekali, bertawakal & berdoa supaya dipermudahkan segalanya.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...