Pages

Nov 23, 2013

MISI Memilih set berpantang yang sesuai

Holla!!!

Ini first time aku nak berpantang. Nervous pun ada..Risau semua ada la..Aku nie sebenarnya tak suka sangat pun nak berpantang2 nie..mak aku pun xdek pantang sangat. displin pun ke laut. cam mana ntah nak pantang. sebelum kawen pun, berat tak la ideal pun.tapi sebab aku tinggi (x dek la tinggi sangat pun), aku xdek la nampak obese sangat. nampak berisi jer la..jadi aku pun rilex jer, maintain gemuk..hahahaha..


ok..back to the story pasal pemilihan produk nie..at first aku ada gak la google2..banyak gak info yang membantu..pastu aku gi toko jamu...survey harga pulak..

at first macam berkenan dengan set ibu halimah sebab lengkap semua, ada bengkung, tungku herba, pilis.
harga pun boleh tahan RM 320..and set nie tahan lama, untuk 2,3 bulan. tapi set nie hanya boleh makan 2 minggu lepas bersalin sebab 1. takut baby kuning sebab makan jamu and 2. jamu kan panas. so, aku x ambik la set nie.



ada satu lagi set ibu halimah gak, tapi yang beza, jamu ada 2 botol jer, yang atas ada 4 botol , pastu xdek herba mandi.
boleh beli asing, harga dalam RM35, set nie harga RM190

pastu aku tengok pulak set bersalin NR, harga boleh dapat RM300. tapi tak ada bengkung, tungku and param, pilis tue..bila aku survey online, boleh dapat RM280 and ada free gift yang boleh pilih2..


Set bersalin NR

param pilis tue boleh beli set sari ayu, harga dalam RM47. and param, pilis dia jenis lotion.xyah bancuh2..tapel dan minyak telon pun ada.



kalau pilis yang tradisional tue, 1 paket RM1 jer.



yang set2 lain, macam salindah, aku x berapa berkenan..sebab semua pil2 yang kena makan,dia ada full set utk mengandung and berpantang..tue pun aku baru tau..jadi aku tanya untuk yang berpantang jer..orang tue suh amek produk dari L7 sehingga L12. harga RM220.nie aku survey online..kalau kat kedai hanya ada full set.



pastu aku tengok lak air manchur..yang nie macam tradisional jer..macam dari indonesia jer..murah pun murah..kat mydin pun ada..harga dalam RM60. tapi xdek bengkung, tungku.
pastu xtau ada approve dari kkm tak.

set mustika ratu pun ada gak..tapi semua macam jamu2 jer...nie pun kat mydin ada.harga pulak dalam RM200.





last2 after aku survey online review, banyak yang puas hati dengan produk NR. especially pil phytonatal tue. dari feedback, mengatakan senang nak membuang dan tak panas macam makan jamu. ok la untuk nak breastfeed anak..

so, sekarang aku ingat nak ambik produk NR , bengkung beli asing (range harga dalam RM35-50). setakat nie aku ingat nak bengkung mak dara kot..kain macam ok jer..bengkung NR pun ok gak...bengkuk mak dara dan NR harga RM50. bengkung leesa RM49 and bodycare RM35. bengkung sendayu tinggi RM40.semua nie free saiz kecuali bodycare.and tali zig zag.



tungku pulak pakai tungku batu jer..ada gak tungku herba (nie pun macam2 brand ada). mak dara(RM50).tungku leesa formula, harga RM49...tunggu nak pilih jer ikut harga.dari survey aku, tungku mak dara besar sket dari tungku leesa.ada gak tungku tanah liat.katanya lebih kurang tungku batu.

tungku besi pun ada..bentuk macam pin bowling jer..nie aku x minat..for sure la berat kan..jenuh nak angkat.

ok lah..sekarang xtau nak beli kat kedai atau online jer..nanti lah aku decide..nak beli online pun risau gak, takut kena tipu jer..kat kedai lebih rasa selamat..huhuhu..tapi aku tengok sorang penjual online nie macam ok jer..blog dia pn sangat berguna..banyak betul info2 yang sangat berguna ..nama dia Kak engku..and ok gak feedback dari pembeli dia..


Nov 16, 2013

Adakah namaku rercicir dalam senarai biasiswa SLAB/SLAI 2013

Bismillah,

Sungguh pening bila pikir yang ada kemungkinan nama aku tercicir dalam senarai pemegang biasiswa. Sebabnya sampailah sekarang, aku tak dapat email pun dari pihak slab/slai. Semua kawan2 aku dibawah skim yang sama dah dapat email. 
Wondering jap

Yang paling mengejutkan aku, aku hantar dokumen perjanjian tue by hand pada khamis lepas. dan semalam (jumaat), member aku dah dapat elaun. seminggu jer proses. Aku hantar sekali dengan member aku tue dan kitorang satu skim. Tak ke pelik..Risau pulak aku..Adakah nama aku tercicir eh.Aku dah try call KPT hari jumaat tue, tapi nobody answer. 

Nampaknya isnin nie kena call lagi la. dan cuba email lagi. Senarai email dan no telefon KPT boleh click DISINI 

Elaun aku katanya dibagi sampai la bulan 1. Elaun dari uitm xtau pulak bila dapat, dengar khabar, uitm baru nak proses borang perjanjian dengan UITM pulak..mesti lambat lagi nak dapat. Tapi kalau dapat elaun KPT nie walaupun x banyak tapi bolehlah meringankan sket beban. stress gak bila pikir, yer lah..aku dah la nak bersalin kot..lagi sebulan jer pun...Mak jemah RISAU nie...kang x pasal tekanan darah aku mencanak naik..tarik nafas..tarik..hembus...

meh la join MAK jemah bersenam..MEH  meh..


KEEP CALM AND THINK POSTIVE 

Nov 15, 2013

Penafian Pinjaman pendahuluan MARA-story 3

Aku dah banyak kali call En Irman (MARA Penang) untuk tanya adakah dia dah keluarkan surat pelepasan hutang. Boleh dia kata yang dia tiada kuasa untuk buat macam tue. Jadi siapa yang bertanggungjawab untuk keluarkan surat pelepasan tue?? lepas tue dia suh aku contact orang lain (En Ali, bahagian penguatkuasaan,Penang). dan bila aku call En Ali, dia kata sepatutnya En Irman yang keluarkan.

Aku dah pening siapa sebenarnya yang bertanggungjawab atas kes aku nie.

Bila aku call MARA KL, dorang bagitau aku yang diorang perlukan satu surat dari MARA Penang yang mengatakan aku tak buat pinjaman untuk clearkan nama aku. sKL x boleh buat apa2 sebab pinjaman tue dikeluarkan kat penang. apa yang susah sangat ntah, semua maklumat aku dah bagi. laporan polis pun dah buat. surat dah bagi .buatlah penyiasatan. ini tidak, nak keluarkan surat pun bagi macam2 alasan. 

Serius aku dah sakit hati sangat2 dan kecewa sebab banyak dah duit dan masa aku terbuang sebab nak tau status penafian nie.tiap2 bulan aku call, tapi macam nie la..tak ada apa pun yang diorang buat.

padahal aku nie teraniaya.nampak sangat dokumen2 peribadi aku macam IC dah disalahgunakan. kalau tak, macam mana tiba2 nama aku ada buat pinjaman pendahuluan kat penang.dan aku syak dorang yang jahat nie guna ic aku masa aku buat pinjaman pelajaran utk master aku dulu (september 2011). dan kat mara penang, dorang memang tak dapat nak detect dokumen2 aku.

untuk makluman semua, pinjaman pendahuluan nie hanya boleh dibuat kat mara negeri yang berhampiran tempat tinggal. aku nie alamat tetap pun kat kedah, tiba2 logik ker aku buat pinjaman kat penang.dan aku tak pernah pun menetap kat penang tue.

geram betul dan sakit hati. mentang2 lah aku nie orang biasa. tapi aku tau allah maha adil. hanya allah yang dapat membalasnya atas sikap manusia yang menganiaya orang macam aku nie. tiba2 aku rasa serik buat pinjaman dengan MARA. tak pasal2 bertambah hutang yang aku memang tak buat. 

apa la tindakan yang patut aku buat, boleh ker aku buat report pada tibunal pengguna.? report polis pun macam tak ada apa jer..ker patut aku failkan kes kat lawyer. ??

Nov 14, 2013

Review BSP, check blood pressure and urine test

Hari nie macam biasa la aku akan pergi review bsp kt klinik kesihatan seksyen 7, shah alam.

Sekali dah disahkan ada GDM ataupun kencing manis ketika hamil. every 2 weeks memang wajib buat BSP dan esoknya kena gi jumpa doktor untuk review BSP.kalau bacaan gula x berapa ok, maka jadilah setiap minggu kena buat BSP.

nasib baik lah aku ada meter sendiri untuk check gula kan..kalau tak, 4 kali sehari kena gi klinik. penat tuuu..tapi ada kawan aku cakap, ada klinik yang bagi pinjam meter, esoknya pulang semula.

macam aku nie, sebab bacaan gula aku waktu awal pagi (8 am) selalu out, aku dah kena cucuk insulin setiap malam sejam sebelum tidur.  biasa limit gula yg dibenarkan ialah 5.2 kat klinik seksyen 7 (diorang ikut hospital klang). lain hospital lain limit tau..macam kat hosp. sg buloh, limit 5.6 mcm tue.

bila dah kena cucuk insulin nie (now dah 10 unit), every week la aku wajib buat review BSP. letih gak bila pikir balik, tapi nak buat macam mana, untuk baby gak kan..jadi aku redha dan pasrah jer la..

Last two days, masa aku gi check perut, tiba2 blood pressure (BP) pula tinggi (130/90) . terus aku kena buat BP selang sehari..tapi yang nie nasib baik, boleh jer wat kat farmasi atau klinik private. biasa farmasi cas RM5 macam tue. 

Masa nak buat medical check up minggu lepas, tiba2 urine test pulak sangkut. sebab ada albumine. kalau ada yang nie, maknanya air kencing kotor. kalau yang nie, selang sehari gak la kena gi buat urine test. nasihat doktor suruh minum banyak2 air masak (at least 2 botol besar sehari), minum air barli. bila nak amek urine test nie kan, wajib gak buat BP sekali. 

biasa aku buat kat klinik noor hajar seksyen 18, situ cas RM10 . hari tue saja la nak try gi klinik yg sebelah tue (klinik nik isahak), terkejut aku diorang cas RM16 (jumpa doktor:RM10, urine test: RM6). banyak gak beza tue, 6 hengget gak. urine test tue guna strip jer pun..kat farmasi xpernah la aku try pulak (sebab ada urine test kan). 

dan tadi aku tanya la kat doctor pasal due date bersalin..kalau once dah cucuk insulin, memang kena bersalin x boleh melebihi 38 weeks (sebab takut baby besar). maknanya kena serah diri la kalau tak bersalin lagi 38 weeks tue. kalau belum cucuk insulin, boleh lagi tunggu sehingga due date. 

tak dapat bayangkan kalau aku bekerja, nasib baik la sekarang nie aku tengah sambung study, masa agak fleksibel..kalau tak, mesti aku lagi stress dan tertekan.

Nov 7, 2013

Medical check up di klinik-klinik sekitar shah alam

Salam semua,

Hari isnin yang lepas aku buat medical check up kat klinik kesihatan seksyen 7, shah alam. tak perlu tunggu appointment sebab sekarang bukan musim orang buat medical check up (selalunya untuk pendaftaran universiti).
Hanya perlu bayar RM1.00
Tak ada xray sebab katanya mesin xray rosak
dan tak ada ujian hepatitis B (kalau kena buat, kena buat kat luar).
yang lain macam urine test,hiv,pregnancy test semua ada.

Medical check up kat klinik kesihatan UITM,
complete medical check up with xray and hepatitis B-RM103
tanpa xray, hanya urine test dan jumpa doktor -RM50
pregnancy test: RM8
ujian hepatitis B: RM20

Medical check up -Klinik Ajwa
complete medical check up with xray and hepatitis B- RM130++
tanpa x ray, hanya urine test dan jumpa doktor-RM45
pregnacny test: RM14
ujian hepatitis B: RM50

Panduan untuk mengisi perjanjian SLAB/SLAI

Salam semua,

Kat sini aku nak listkan perkara2 yang penting dalam mengisi dokumen perjanjian untuk dihantar ke KPT,

Antaranya ialah:


  • Guna pen hitam dakwat biasa
  • Tak boleh liquid


  • Penjamin 1
Ibu bapa boleh jadi penjamin dan perlu jadi penjamin 1. syarat umur dan pendapatan dikecualikan



  • Penjamin 2

mestilah berumur 45 tahun ke bawah


  • Saksi

mesti dari pegawai kerajaan gred A, ketua Kg, Pengetua.


  • Stamping atau matikan setem hasil

Dibuat kat pejabat hasil, RM10 setiap perjanjian, kalau kat shah alam (kat plaza perangsang tingkat 9, bersebelahan hotel quality, depan sacc mall)
tak perlu bawa setem hasil, nak bawa pun boleh
waktu urusan kaunter
isnin-khamis: 8pg hingga 3ptg
jumaat :8pg-12.15tghri
           2.45-3.45 (untuk urusan matikan setem hasil sahaja)


  • Tarikh stamping

pastikan tarikh dalam perjanjian sama dengan tarikh matikan setem.


  • Initial sign
atau sign ringkas disetiap helai dokumen perjanjian, sila ikut contoh panduan



  • Alamat

mestilah alamat rumah dan bukan pejabat untuk setiap yang terlibat kecuali saksi.


Nov 2, 2013

Akhirnya dapat juga Tawaran Biasiswa Slab/Slai 2013

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Alhamdullilah syukur sangat2..At last dapat jugak tawaran biasiswa slab/slai nie..dah hantar application since tengah september lagi..hantar kt jpbsm, uitm and then dorang yang hantarkan ke kpm.masa tue tak sempat masuk meeting untuk september sebab dah lepas. jpbsm akan hantar dokumen2 tue setiap hari jumaat. 
setakat nie dah 2 kali aku buat penangguhan yuran uitm kat ipsis sebab belum dapat surat tawaran slab.once dah dapat, tak payah buat penangguhan, cuma bagi jer surat tawaran tue kat bendahari.
pastu next meeting dijadualkan pas raya haji.kena selalu call kpm untuk tanya bila meeting dan untuk check nama dah masuk dalam meeting belum.
aku dah start risau bila ada kawan2 dah dapat email berjaya tapi aku belum dapat lagi. 
apa lagi, aku pun call kpm kat no nie 0388881616 untuk bahagian biasiswa slai, operator yang akan jawab, pastu tekan 2 untuk pertanyaan mengenai slab/slai. pastu tunggu la sampai ada orang angkat..kadang2 sekejap jer orang angkat, kadang2 lama..tapi setakat nie ok jer,mesti ada orang yang angkat..aku tanya la status aku kan..dia mintak no ic and then aku punya dah masuk meeting..just kena tunggu email untuk surat tawaran. mereka masih dalam proses nak email sampai la next week..
aku pun tunggu la punya tunggu sampai la ke petang..tak dek pun email sampai la ke malam.
last2 aku try check kat link nie https://payloan.mohe.gov.my/ez-offer/ .before tue aku dah check memang tak dek lagi..
and then tadaaa...fuh...at last ada gak walaupun aku lum dapat email lagi.. syukur..
pas nie kena la start isi2 dokumen2 yang diperlukan..banyak gak nak kena prepare. medical check up, akaun bank islam, dokumen perjanjian..yang medical check up ada ujian hepatitis and biasanya ambil masa 3 hari untuk ujian tue..ada tempoh 14 hari jer untuk hantar balik dokumen2 yang diperlukan..ok..mari mengisi..
tawaran slab/slai


Oct 1, 2013

Proses Pendaftaran Postgraduate UITM-Story 2

Salam semua,

First story berkisar mengenai prosedur registration.

Setelah selesai semua proses, nak kena ambil kad matrik dekat Infotech, Tingkat 6, menara SAAS

Kalau dari pintu depan UITM (Seksyen 2), belok kanan dan terus jer sampai la jumpa simpang (satu terus dan naik bukit dan satu lagi ke kiri, yang kanan tue one way dan tak boleh masuk).terus jer naik bukit sampai nampak bangunan tinggi, itulah menara tue..ada parking kat atas tue tapi mostly penuh.better datang berteman ,yang boleh tunggu dalam kereta.

direction nak ke MENARA SAAS

oklah, sampai aku kat Menara SAAS, perlu cari lift.signboard lift agak memeningkan..ada dua lift, lift yang pertama untuk staff. yang lift untuk student sebelah surau lelaki.

kalau masuk lift staff, akan terus ke pintu belakang infotech dan tak dapat nak ke bahagian kaunter infotech tue. jadi better ikut lift student.

sampai jer depan kaunter dan bagi slip untuk ambik kad matrik.staff kat situ cakap kad aku tak ada dan ada kat fakulti. sebelum tue, aku baru jer pergi fakulti untuk tanya pasal kad matrik..dan fakulti kata tak simpan kad aku.kawan aku dapat pulak kad sedangkan aku dan dia dari fakulti yang sama.

Staff tue check lagi dalam komputer pun masih tak jumpa kad aku..dia suruh pergi fakulti.and then, aku cakap kat dia yang aku dah check kt fakulti dan memang tak ada.aku hampir silap cakap yang kad tue kat IPSIS. mula2 aku ingat infotech adalah sebahagian dari IPSIS. Infotech adalah jabatan lain. terus staff tue macam nak suruh aku pegi IPSIS(kat intekma). aku tekankan kat dia yang memang fakulti cakap kat infotech.

Last2 staff tue cari sekali lagi dan baru jumpa kad aku. nasib baik la aku dah check dengan fakulti, kalau tak, memang jadi bola la aku nie..

nak mudahkan kerja, lain kali call jer fakulti dulu.yang aku nie, dah sampai tingkat bawah fakulti, baru terasa baik call dulu.kalau tak, lagi la penat nak menapak ke tingkat 7, FKA.

aku dah complaint dlm FB ipsis tentang prosedur yang menyusahkan nie dan jawapan mereka, infotech bukan diuruskan oleh mereka..

untuk pengetahuan semua, access parking berpalang pun diuruskan oleh infotech gak.untuk nak mohon, just pergi kat post pengawal (kalau kat map kat atas, cari INFORMATION COUNTER), jalan sebelum ke menara, bukak dari Isnin hingga Khamis (pukul 12 tengahari hingga 3 petang). dan kena bawak borang (boleh ambil kat infotech tingkat 6).kat situ ada no siri.setiap kad ada no siri yang lain.

boleh gak email , tapi aku tak ingat pulak email (depan post pengawal tue ada maklum).


Sep 30, 2013

Cara nak tangguhkan yuran pengajian UITM

Salam semua,

Syukur alhamdullillah yuran pengajian dapat ditangguhkan sehingga 31 october 2013..Mula2 aku ada buat kaedah yang hantar email ke bahagian kewangan (rujuk kat Facebook bahagian kewangan UITM) , tapi no respon pun.last2 jumpa dekan ipsis sendiri setelah ada kawan inform yang dia berjaya dapat sehingga 30 nov 2013.

surat penangguhan yuran uitm


Prosedur permohonan:

  1. Sediakan surat rasmi untuk penangguhan yuran(letak details no pelajar, nama penuh, no ic) dan nyatakan sebab nak minta tangguh.
  2. minta sokongan dari dekan fakulti, timbalan dekan pun boleh.
  3. jumpa dekan ipsis(Tingkat 2, Blok 8, intekma resort), bawa bersama surat penangguhan yang dah dicop oleh dekan/timbalan fakulti. kalau ada surat tawaran biasiswa, bawa bersama untuk tunjuk jer..
  4. setelah dapat penangguhan, pergi bendahari, blok yang sama (tingkat 3,Blok 8, intekma resort), bagi yang original , photostat untuk salinan sendiri (boleh minta pejabat ipsis buatkan).

sebelum habis tarikh penangguhan, kena ulang prosedur kat atas untuk buat penangguhan lagi sampai la dapat surat biasiswa dari KPT (tak ada limit nak mohon berapa kali) untuk student research tapi kalau student yang ada exam (biasanya sehingga sebelum ambil exam).


Sep 23, 2013

Kerja sebagai sales executive di Easy RHB

Salam semua,

Sini aku nak cerita sikit mengenai kerja di Easy RHB.

Gaji starting untuk sales executive easy RHB dengan degree, RM1800 dan RM300 untuk elaun telefon (yang nie kena claim kemudian). waktu kerja pula, tengok location kerja. kalau kat shopping mall (biasanya pukul 10 pagi sehingga 10 malam), kalau kat shop lots (biasanya pukul 9 pagi hingga 8 malam).

easy kat shopping mall
easy kat shop lots

sebelum nak start kerja, kena pergi training dalam 4 hari. macam aku hari tue, dia suruh gi kat rhb training center kat Bangi. dari isnin sampai khamis. mileage boleh claim, tapi starting from location easy tue (bukan dari rumah) ke tempat training. selain kat bangi, ada jugak training but kat hotel kat KL. lepas training, kena ambil exam untuk dapatkan sijil jual insurans (kalau tak lepas, x boleh kerja). 

Kerja sebagai sales executive kena capai target untuk setiap bulan mengikut produk2 yang ada (loan asb, personal loan, insurans dan kad debit). setiap bulan , pekerja akan diberi gred berdasarkan target yang dicapai (A,B,C,D). untuk dapat A perlu capai target untuk kesemua produk. lepas tue, performance akan dimonitor, kalau asyik dapat D, jawapannya kena terminate la.. selepas setahun, baru akan diserap jadi pekerja tetap. sebelum tue, anytime boleh kena terminate kalau tak capai target. 

Mostly semua nie banyak bergantung kepada manager branch tue. macam manager kat putra height dulu, dia suruh capai target dulu, and if dah capai, kalau nak cuti pun cuti la. janji dah capai target. dia bagi contoh macam dalam sebulan ada 30 hari, 26 hari untuk capai target, 4 hari untuk prepare for the next month. maknanya kena ada plan untuk next month. 

boleh duduk kat ofis atau pergi jumpa client, itu semua tengok keadaan dan tengok manager. ada hari yang kita kena edar flyers. ada hari kena duduk ofis. nak capai target tue semua tengok kesungguhan dan kerajinan kita. memang kena rajin edar flyers, rajin jumpa client. tak boleh nak harapkan walk in customer jer..

setakat nie perkongsian berdasarkan penceritaan manager esay masa aku interview dan kawan2 aku yang kerja sebagai sales executive. tapi aku dah reject offer nie sebab lambat sangat prosesnyer..boleh rujuk kat sini kenapa aku reject offer RHB.

http://flowersoflifez.blogspot.com/2013/05/rezeki-mencurah2.html

p/s: semuanya bergantung pada diri sendiri untuk mulakan kerja. tak salah nak cari pengalaman tapi jangan sampai menyusahkan diri..

Sep 22, 2013

Cucuk insulin ketika mengandung

Salam,

Hari nie pergi buat review BSP. aku dah agak dah mesti aku akan kena cucuk insulin. kalau ikutkan bacaan aku tak dek la tinggi sangat pun..bacaan aku 5.7. tapi doctor nak bacaan bawah 5.2 (ikut standard hospital klang) ketika ambil darah pukul 8 pg tue. bacaan aku selalu mesti lebih dari tue..pling tggi 6.1.cuba tengok yang bulat2 kat bawah tue..itu semua maksudnya tinggi.

yang bulat2 tue, kira bacaan tinggi


tapi aku sendiri pun pelik..hari tue,kalau ikutkan doktor tue dah nak suruh aku cucuk insulin masa kandungan 17 minggu lagi.pastu dia tanya aku nak bersalin kt mana, aku cakap kat hospital sg buloh kot .kat sg buloh , bacaan gula limit sehingga 5.6. jadi aku pun x kena cucuk..doktor tue ada cakap kalau bersalin kt hospital klang, bacaan kena lagi rendah dari 5.2. maknanya lagi strict la. aku rasa limit nie depend on hospital kot berdasarkan kes2 yang pernah dialami. sebab dorang nak make sure before bersalin, gula limit rendah..
alat untuk cucuk insulin

And then, aku kena gi buat appointment kt hospital sg buloh.yang nie ikut tempat kita nak bersalin..kalau nak bersalin hospital klang, klinik yang akan buatkan appointement untuk kita.

sebulan sekali kena gi hospital untuk check up dengan specialist. tapi dengan klinik kesihatan (KK) pun kena gi check up gak setiap minggu untuk BSP review. 

takut pulak nak kena cucuk insulin nie..takut effect baby .aku dah tanya kat doctor, tapi dia kata x effect baby pun..insulin nie untuk kontrol kandungan gula.takut gula terlebih akan masuk ke baby, baby jadi besar sangat, nanti susah nak bersalin.cucuk insulin nie kena buat sampai la bersalin.

nasib baik alat untuk cucuk dan insulin nie dapat free daripada KK tapi jarum terpaksa la beli sendiri. dos yang aku kena cucuk ialah 6 unit dan hanya sekali sehari iaitu waktu malam , sejam sebelum tidur. ada yang cucuk 2 kali sehari. yang nie kena ikut doktor. Insulin nie pun ada banyak jenis.aku dapat yang macam kat bawah.

tempat nak cucuk pula, lengan kanan dan kiri, paha kanan dan kiri dan perut.tempat2 yang ada lemak. cucuk pula tukar2 tempat, takut nanti jadi lenguh sebab tempat yang sama jer..setakat nie aku tak pernah cucuk lagi kat perut, selalu kat paha jer..sebab situ tak rasa lenguh berbanding kat lengan.
lepas cucuk, doktor suruh minum susu. tak nak bagi tiba2 bacaan pagi jadi tinggi sebab badan bertindak balas kalau gula rendah sangat sebagai perlindungan kepada sistem badan.
jarum untuk cucuk 
insulin
After cucuk insulin nie, doktor ada pesan , kalau malam tue tiba2 terbangun dari tidur, rasa pening, menggigil, dia suruh minum benda yang manis (dalam setengah cawan air oren manis). takut masa tue jadi hypoglycemia. keadaan nie jadi bila kandungan gula dalam badan sangat rendah iaitu bawah 4.0.

yang insulin nie boleh pakai sebulan jer, jadi kena la tulis tarikh bila start pakai insulin..kalau ada stock, kena simpan dalam peti ais, bahagian bawah peti ais , tempat letak sayur tue.

dan kalau nak bawa insulin ketika naik flight dalam negara. tak perlu surat pun.cuma kena letak insulin tue dalam ice box. jarum pulak tak boleh bawak, yang tue perlukan surat khas..jadi nak pergi mana2, beli jer jarum tue kemudian. aku pernah bawak insulin nie ketika fly dari kota bharu ke KLIA, masa tue letak dalam freezer bag jer.. nasib lepas jer..

kalau flight ke luar negara, maybe lain sikit sebab depend pada imigresen kat sana..jadi kena pastikan dokumen yang perlu ada, kena la bawak.takut masalah pulak nanti kan..

Jarum aku beli dengan harga RM75 untuk 100 pcs kat Multicare Pharmacy Seksyen 18, Shah Alam.sila mintak diskaun, cuba tengok harga kat kotak (RM92 hengget)..pengsan!!! ada jugak jual loose (10pcs) RM8. farmasi tue nasihat pakai sekali jer untuk hygiene..ada gak aku tengok blogger yang beli dengan harga yang lebih murah (RM59) kat farmasi hospital putrajaya.

jarum

dalam kotak-100pcs




Sep 21, 2013

Kursus PHD Research Methodology di UITM Kota Bharu

Salam semua,

Sebenarnya dah lama nak cerita pasal kursus nie..kursus nie berlangsung selama 3 hari iaitu dari 2 Sep 2013 hingga 4 Sep 2013 di UITM Kota Bharu anjuran ILQAM, UITM.

Actually kursus nie untuk zon pantai timur tapi sebab coordinator PSPM kat IIESM nak try kejar meeting KPT yang dikatakan akan buat pada pertengahan bulan 9. kami seramai 4 orang nie dicampak ke zon pantai timur..

Penginapan semua ditanggung tapi kos perjalanan kena bayar sendiri.. Pemberitahuan pasal kursus nie pun agak lambat, hari rabu petang baru dapat email pasal kursus nie. 

Dari shah alam nak ke kota bharu ambil masa 6 jam kalau naik bas.aku apa lagi terus cepat2 booking tiket flight.kalau lagi lambat memang mahal. pastu naik flight ambil masa 45 minit jer..

aku dah la tengah menjadi mak buyung. letihnya nak dok dalam bas lama-lama. tambahan pula aku memang tak suka naik bas. dari kecik lagi aku memang x suka naik bas atau keta yang pasang air cond. semua akan menyebabkan aku rasa pening2 dan nak muntah. itulah dipanggil "travel sickness" atau "mabuk perjalanan". dulu aku selalu ambil ubat untuk travel sickness (macam kat bawah nie). ada jual kat watson. kena makan 30 minit sebelum perjalanan. pas makan, confirm terus ngantuk.


pinjam sat
Aku berjaya dapat harga promo yang tak adalah murah sangat. tapi boleh lah. biasa kalau betul2 murah, boleh dapat RM36 hengget. Ini aku dapat RM62 dan balik RM89. total RM151. penginapan disediakan di hotel Sutera Inn.


aku bertolak pada pagi 2hb tue..sebab flight malam sebelum tue agak mahal. tambang teksi dari aiport Sultan Ismail Petra ke Hotel Sutera Inn kena RM30. 

masa balik pulak sebab aku gerak gi airport pukul 6.30 pagi. jadi aku kena surcharge, RM45. yang buat aku pelik, bukankah surcharge tue dari kul 12 mlm hingga 6 pagi, boleh check kat laman web SPAD. aku call kaunter teksi kat airport (09-7747732). kaunter pun cakap 6.30 pagi masih lagi kena surcharge.hairan sungguh apasal time surcharge tue lain..

Kursus bermula dari pukul 8.30 pagi hingga 7.00 malam. Ada break sekejap pukul 2 petang dan 4 petang.
kursus time
Overall, sepanjang kursus tue, makanan semua ok. selalu dapat air mineral and gula2. aku asyik makan gula2 sampai last2 lelangit rasa tak best...pengisian kursus pun ok. yang aku tak suka tempat kursus tue..bangunan tue 4 tingkat jadi tak ada lift lah kan..penat betul nak menapak ke tingkat 3. kalau nak makan, kena turun kat ground floor..

hari ke 2 kursus, barulah makanan petang dibawa naik. yang hari pertama, memang aku tak turun makan petang sebab x larat nak turun naik

Antara yang hadir kursus tue kebanyakn lecturer UITM, TPM dan PSPM adalah beberapa kerat jer..mostly lecturer yang datang belum nak daftar phd pun, just preparation jer. bila bercampur dengan yang kebanyakan adalah lecturer, rasa macam agak pelik pulak.sebab mereka pergi kursus tue untuk dapatkan overview mengenai phd sedangkan kami2 yang PSPM dan TPM nie dah nak enroll untuk phd dah pun.lepas tue mereka ada pengalaman supervise student dan ada pengalaman buat research. kebanyakan pula dah 5, 6 tahun jadi lecturer.

hari last kursus, dapat sijil. sijil tue diperlukan untuk dihantar ke KPT.

sijil kursus


p/s: balik dari kursus, terus aku demam, selsema dan batuk.yang sadisnya tak dapat nak makan ubat, just minum banyak air masak jer..






Proses Pendaftaran UITM untuk postgraduate-story 1

Salam semua,

Syukur dah selesai pendaftaran untuk UITM. pendaftaran berlangsung pada 19 September 2013(Khamis). .boleh rujuk SINI untuk checklist registration.

Aku sampai UITM dalam pukul 8 pagi. susah gila nak cari parking kat dalam UITM nie. parking depan menara FKA tue dah kena tutup. and then guard tue suruh aku parking kat padang kawad (jauh gila kot nak jalan ke FKA). dia suruh aku tengok kat depan kolej MAWAR kalau ada kosong. nasib aku baik ada kosong. 

selesai parking, aku ke IIESM sebab nak minta sokongan dekan FKA untuk tangguhkan yuran. Aku buat satu surat yang minta penangguhan pembayaran yuran sebab dalam fb bahagian kewangan uitm ada makluman yang boleh buat macam tue dan surat perlu dihantar ke bahagian kewangan.

surat penangguhan yuran UITM

Selesai minta tandatangan dekan. alhamdullilah, mudah saja dekan FKA bagi sokongan. kami hanya tunjuk surat tawaran PSPM. aku kemudian ke Dewan Agong Tuanku Canselor (DATC) untuk register. 

Kaunter pertama adalah kaunter registration, kat situ perlu masukkan student ID dan klik ok untuk update. selesai proses tue, aku dapat beg yang ada macam2 kat dalam tue (air, twiggies,mug).dalam beg tue ada gak checklist kaunter2 yang kita perlu pergi , peta kawasan dan lain2.

student kena pergi setiap kaunter dan dapatkan cop untuk checklist tue..kaunter kedua yang aku pergi adalah kaunter fakulti dimana aku perlu dapatkan pengesahan sijil2. perlu juga isi kad rekod pelajar yang macam kat sekolah menengah tue.ambil masa jugak nak isi sebab banyak maklumat yang diperlukan.maklumat ibu bapa, no ic semua.and then perlu bagi 1 salinan ic, skrol, transkrip, student pledge.

selepas tue aku pergi kaunter kesihatan. mereka cuma ambil yang perakuan kebenaran bius dan pembedahan tue jer. yang lain semua simpan sebab sihat.kalau ada sakit, baru mereka ambil yang lain. 

kemudian aku pergi ke kaunter kewangan .selagi tak selesai kat kaunter kewangan, x boleh proceed untuk buat student card. kat kaunter kewangan, kami diminta pergi ke kaunter penangguhan yuran.perlu isi borang kuning sebanyak 2 salinan (depan dan belakang). dapatkan tandangan dekan IPSIS (ada kat kaunter tue).

and then selesai yang tue, perlu pergi ke kaunter kewangan , bagi 1 salinan borang kuning tue, 1 lagi untuk simpanan kita.surat yang aku bawak x pakai pun.dapat penangguhan sehingga 30 september nie. ingat nanti next week nak try hantar surat tue ke bahagian kewangan. tapi ada jer staff kat kaunter tue cakap, penangguhan yuran hanya untuk sesuatu tempoh sahaja melainkan kita dah dapat surat dari Kementerian Pengajian Tinggi (KPT). selagi tak dapat, terpaksa la dahulukan duit sendiri sebab x boleh tangguh lama2 pun.
borang penangguhan pembayaran yuran uitm

seterusnya aku pergi ke kaunter student card. perlu tunjuk offer letter, ic dan checklist. sekejap jer tangkap gambar semua. ingatkan boleh dapat terus kad pelajar, tapi rupa2 nya pukul 1.30 ptg baru boleh ambik kat kaunter fakulti.

next, last kaunter (kaunter IGS). hanya boleh pergi selepas complete semua kaunter yang lain. perlu bagi offer letter, student pledge, salinan ic, skrol and transcript. jadi dokumen yang perlu prepare lebih, kena la bawak.

proses semua selesai dalam pukul 12 tengahari. and then baru aku perasan yang dalam beg aku tue, x lengkap rupanya..aku dan kawan aku tak lengkap.lagi sorang kawan aku lengkap sebab dia daftar kat kaunter lain masa kat kaunter registration (ada banyak kaunter). penting kot dokumen2 tue sebab dalam tue guideline untuk postgraduate, panduan nak dapatkan stiker kereta. tambahan untuk student baru macam aku, first time aku belajar kat uitm nie kot. staff kat situ cakap biasa la ada yang termiss..ohhh..mana boleh macam tue kan, nasib baik aku pergi dengan kawan. aku boleh perasan dokumen tak cukup. cuba bayangkan kalau pergi sorang..sungguh cuaiiiii!!!!


missing documents

seterusnya kena ambik log book (untuk student phd sahaja) kat pintu masuk. 

and then aku pergi fakulti untuk booking tempat di bilik postgraduate. perlu ambil borang "workspace booking" dari bahagian pentadbiran fakulti. kalau macam kat fakulti civil, boleh ambil kat kaunter pentadbiran tingkat 7. and then perlu pilih tempat duduk dengan isi borang. 

after selesai booking, aku dapat panggilan dari pihak biasiswa kat JPBSM yang minta aku email salinan surat pengiktirafan JPA untuk master aku sebab aku buat kat oversea. padahal aku dah bagi salinan tue semalam kat kaunter JPBSM, tingkat 3. dekat dengan bangunan Sultan Abdul Aziz Shah (SAAS). staff tue kata dia tak tau letak kat mana surat aku sebab terlalu banyak borang orang lain. 

penat jer aku datang semalam, kalau aku tau boleh email, awal2 aku email jer..dah la parking kat situ susah, yang dekat2 untuk staff jer, untuk student dan pelawat kat bahagian bawah.itupun asyik penuh jer. and then kalau parking kat situ, kena pulak daki bukit. dah la aku preggy sekarang. semalam nasib baik la husben aku temankan. jadi parking kat atas jer, husben aku tunggu dalam kereta. tak berani aku nak parking sebarangan dalam UITM nie , mau kena clamp nanti. 25 hengget jugak lah kena denda, tapi tak pasti pulak kot2 lain chargenyer sebab itu aku tengok kat papan tanda jer.

and then mula lah episod mengecewakan dalam proses aku nak dapatkan kad pelajar.kad matrik tue nak kena ambil kat infotech, tingkat 6 menara sultan abdul aziz shah (SAAS). dari pukul 2 sehingga pukul 5 barulah selesai..next entry...

p/s: penat , letih and stress betul hari nie .bermulalah perjalanan hidupku yang baru .bismillah.

Sep 12, 2013

Penafian Pinjaman Pendahuluan MARA-story 2

Salam semua,

Today, after hampir sebulan aku dah email salinan report polis berhubung penafian pinjaman pendahuluan MARA, aku call En. Irman (MARA Penang). yang membuatkan aku terkejut tue, dia tanya aku seperti baru first time dengar kes aku nie. sebelum nie aku deal dengan En. Azahar, Timbalan Pengarah. tapi aku call hari tue, dia dah ditukarkan ke Kuantan. 

Boleh en irman tanya aku, macam mana aku tau yang aku ada pinjaman pendahuluan dengan MARA, berapa no akaun pinjaman pendahuluan tue. ? aku rasa aku dah explain semua nie before and dalam email.

dari bulan 4 aku dah report pasal kes ni kat MARA KL. lepas tue baru MARA KL suruh aku contact MARA Penang. semua nie ambil masa berbulan2. aku dah submit surat kat MARA Penang dari bulan 6 lagi. now dah bulan 9 dah pun, xkan xdek action. aku dah email semua dokumen yang diperlukan. surat penafian, report polis, skrol ijazah, skrol matrik untuk nak membuktikan yang aku tak pernah buat pinjaman pendahuluan tue.

please la organize properly. note down dalam fail apa yang dah jadi. perbualan telefon, etc. bila pegawai lain ambil alih,have to explain back from A-Z. time and money wasted. 

lepas tue, different branch lain pulak. aku call mara KL, puan normah bagitau yang dia x boleh buat apa selagi tak ada surat dari MARA Penang yang mengatakan aku tak buat loan.tapi bila aku call MARA Penang, dia cakap lain pulak, as if dia x tau yang dia perlu bagi surat kat MARA KL. please la do something about surat2 nie..aku dah letih asyik call MARA, email. and then have to pergi balai polis buat report.

kalau nak blacklist and minta orang buat bayaran, cepat pulak jadual semua dikeluarkan. tapi kalau nak clear nama orang yang teranaiya macam aku, punya la ambil masa

Rasa macam nak ambil legal action jer to them. They have wasted my time and money. Disturb mentally and emotionally. But worth it ker dengan loan RM2000 tue??


contoh surat penafian pinjaman pendahuluan MARA


p/s: sabarlah wahai hati :(


Iklan Biasiswa Skim Tenaga Pengajar Muda (TPM) UiTM 2014

Salam semua,

Sini nak khabarkan bahawa Skim Tenaga Pengajar Muda (TPM) akan dibuka mulai 17 Sep 2013 sehingga 1 October 2013.


Antara Syarat-syarat permohonan ialah :



* Sila rujuk disini untuk maklumat lanjut IKLAN TPM 2014
* Permohonan boleh dibuat di ONLINE TPM


Sep 8, 2013

Speaking test IELTS exam

Salam semua,

This entry I will share on my experience on speaking test. Test berlangsung pada 31.7.13 di IDP Subang Jaya. Antara soalan-soalan yang ditanya seperti di bawah.

First part: Introduction and interview

takes 4-5 min
  • where are you from
  • why do you live there?
  • which room that you like the most in your house?
  • who choose your clothes when you are younger?
  • what type of clothes do you choose?
  • what are the thing that you do when choose clothes?
  • why you choose lower price clothes
  • do you choose clothes for your friend?
  • Are you a patience person?
  • Do you lost your patience when delay of the bus?
  • Are the people in your country are patience?
contoh part 1



Second part: Individual long turn

takes 3-4 min
  • what is the first outdoor activity you want to try?
  • when do you want to do it?
  • what is the equipment needed?
  • why do you want to try it?

contoh part 2

Third part: Two-way discussion

takes 4-5 min
  • what do you think about sports?
  • how government can encourage people to play sports?
  • is there any different in sport play today and last time?
  • people are so busy working and don't even have time to exercise, what to do?

contoh part 3
contoh ayat2 yang boleh digunakan untuk part 3
Summary yang dapat dibuat:
1. untuk part 2, aku jawab pasal sports and sebab itu lah part 3 soalannya semua berkaitan sports.means, dia akan tanya basically ikut apa yang kita jawab.
2. biasanya pertanyaan akan ada what, when, why, where, how and who? basic question.
3. try to speak dengan jelas dan pastikan sebutan betul, grammar pun penting. tapi kalau masa speaking tiba2 rasa grammar atau sebutan salah, just continue speaking.kadang2 examiner x perasan pun kesalahan kita.
4. teruskan bercakap untuk part 2 dan hanya berhenti bila examiner ask to stop.


p/s: yang penting sekali kena confident, bukan ada betul atau salah cuma examiner nak tengok how we speak dan macam mana kita susun ayat kita.



Sep 7, 2013

Tips Persediaan untuk IELTS exam

Assalamualaikum,

This time nak share experience masa buat persediaan untuk IELTS exam

Result dah dapat dan alhamdullilah dapat 7.5. better than before. requirement nak 5.0 jer, tapi puas dan syukur sangat2 sebab ini menunjukkan peningkatan English performance :). Diharap perkongsian ini dapat membantu serba sedikit dalam preparation.
IELTS result


Antara Preparation yang dibuat:

1. Pinjam dari library (library negeri, universiti2 atau mana2 library lain). -aku pinjam buku dari library uitm
buku-buku yang dipinjam


2. Beli buku dari book store (MPH), kedai buku yang lain x pasti ada ker tak.


my all time favourite book


Daripada buku2 nie, ada satu buku yang memang all time favourite (beli kat MPH tahun 2011). Buku nie sangat easy nak faham and yang penting sekali,kena faham:
  • format soalan
  • masa untuk setiap part
  • apa yang diperlukan untuk nak jawab soalan
  • words2 yang boleh digunakan untuk tambahkan vocabulary, instead guna " increase" , boleh guna " rose, climbed". 
pastu dalam buku nie, ada sample2 soalan and answer. try to follow masa yang diberikan dan practice jawab soalan macam dalam exam.


and satu lagi, tak perlu banyak2 sangat buku pun. cukup dengan 2,3 buku jer and concentrate sepenuhnya pada buku2 tersebut. macam aku lah, pinjam buku sampai 7 buku. last2 bukan semua sempat baca pun. 

3. Dengar video ielts tips, speaking yang dapat band 6, 7 dan 8 kat youtube.


-Ini pun banyak membantu jugak, dari situ:
  • List kan soalan2 yang biasa ditanya, contohnya speaking: general information pasal diri kita (nama, tinggal kat mana, family members). 
  • List down kan juga favourite2 kita (contoh: makanan, minuman, warna, barang2, pelakon,penyanyi,guru, tokoh2 ). 
  • Kalau tak ada, just buat2 ada. untuk senang kita nak jawab masa speaking test nanti. contoh macam tokoh2 kan, google information kat internet dan list kan a few point pasal tokoh tersebut (sumbangan tokoh, apa yang anda suka pasal tokoh tue) tak perlu banyak sangat point , sebab masa diperuntukkan hanya 1-2 minit untuk speaking.
3. Practice and practice

  • Try banyak buat latihan soalan sample untuk listening, reading, writing. cari kelemahan dan tumpu pada bahagian tersebut.macam aku, aku lemah writing and speaking.  
  • Untuk part2 yang lain, perlu buat juga, supaya tak la terkejut masa nak jawab exam nanti. 
  • Better cari someone yang berkebolehan untuk check writing especially spelling, grammar, vocabulary and content. walaupun xdek sapa nak check writing aku, aku just tulis jer ikut format (intro, body and conclusion). terus tulis dan tulis.
  • biasa untuk writing, tak ada yes or no cuma bagaimana kita jawab and sokong statement kita. 
  • Google untuk cari content2 yang unfamiliar atau tak ada idea nak tulis apa.
  • Cuba list down vocab2 yang boleh digunakan.(contoh: daripada gunakan important, guna essential, vital). try to use perkataan yang berlainan daripada kebiasaan. 
  • Try to follow masa yang diberikan, let say 1 jam untuk reading, jadi set time untuk 1 jam.
  • For speaking, try to record and dengar balik apa yang dicakap. 
contoh content buku
4. Prepare mental and fizikal

  • kesihatan pun kena jaga. make sure minum air banyak dan rest secukupnya sehari before nak exam. last revision just tengok balik apa yang dah study. buat yang simple2 dan jangan yang berat2. 

lastly, banyakkan berdoa supaya segala dipermudahkan. and if siapa2 yang nak tau details pasal buku, boleh email me. I'm glad to help :)

and all the best :) . sharing is caring :)

p/s: next post I will share pasal my experience on speaking test.stay tune.

Medical Check Up untuk daftar UITM Shah Alam

Salam semua,

Semalam aku buat medical check up di Klinik Ajwa, Seksyen 7 Shah Alam. 
Harga medical check up RM80, tapi sebab aku tak buat x-ray, aku hanya perlu bayar RM38 sahaja.
Sebelum tue aku dah gi klinik kerajaan seksyen 7, tapi tak dapat nak buat sebab tarikh yang paling awal ada untuk buat ialah 19/9/13 sedangkan hari tue gak kena daftar UITM.biasanya RM20 kalau buat kat klinik kerajaan.
kalau tak ada medical check up masa daftar, memang tak boleh proceed untuk ke bahagian yang lain. jadi memang kena buat siap2 la before pergi daftar. untuk student degree, maybe boleh buat medical check up kat uitm.untuk postgraduate memang tak dibenarkan.
form untuk JPBSM

form untuk daftar UITM

Oklah, kebetulan aku ada 2 medical check up yang perlu dihantar, satu untuk JPBSM dan satu lagi untuk pendaftaran.

Form sama jer, cuma yang JPBSM perlukan hepatitis test , test tue ambil masa 3 hari untuk dapatkan keputusan. dan kena extra charge RM50 untuk test tue. sebab aku buat 2 medical check up sekali, aku hanya perlu bayar RM88 jer..syukur...alhamdullilah, jimat sikit.hehe

yang best buat kat private, sabtu , ahad pun boleh buat kecuali keputusan hepatitis kena tunggu hari bekerja.
Pastu, proses untuk buat pun mudah dan cepat. setengah jam jer aku dah siap kesemuanya. 

that all for today. sharing is caring :)





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...