Pages

Nov 23, 2013

MISI Memilih set berpantang yang sesuai

Holla!!!

Ini first time aku nak berpantang. Nervous pun ada..Risau semua ada la..Aku nie sebenarnya tak suka sangat pun nak berpantang2 nie..mak aku pun xdek pantang sangat. displin pun ke laut. cam mana ntah nak pantang. sebelum kawen pun, berat tak la ideal pun.tapi sebab aku tinggi (x dek la tinggi sangat pun), aku xdek la nampak obese sangat. nampak berisi jer la..jadi aku pun rilex jer, maintain gemuk..hahahaha..


ok..back to the story pasal pemilihan produk nie..at first aku ada gak la google2..banyak gak info yang membantu..pastu aku gi toko jamu...survey harga pulak..

at first macam berkenan dengan set ibu halimah sebab lengkap semua, ada bengkung, tungku herba, pilis.
harga pun boleh tahan RM 320..and set nie tahan lama, untuk 2,3 bulan. tapi set nie hanya boleh makan 2 minggu lepas bersalin sebab 1. takut baby kuning sebab makan jamu and 2. jamu kan panas. so, aku x ambik la set nie.



ada satu lagi set ibu halimah gak, tapi yang beza, jamu ada 2 botol jer, yang atas ada 4 botol , pastu xdek herba mandi.
boleh beli asing, harga dalam RM35, set nie harga RM190

pastu aku tengok pulak set bersalin NR, harga boleh dapat RM300. tapi tak ada bengkung, tungku and param, pilis tue..bila aku survey online, boleh dapat RM280 and ada free gift yang boleh pilih2..


Set bersalin NR

param pilis tue boleh beli set sari ayu, harga dalam RM47. and param, pilis dia jenis lotion.xyah bancuh2..tapel dan minyak telon pun ada.



kalau pilis yang tradisional tue, 1 paket RM1 jer.



yang set2 lain, macam salindah, aku x berapa berkenan..sebab semua pil2 yang kena makan,dia ada full set utk mengandung and berpantang..tue pun aku baru tau..jadi aku tanya untuk yang berpantang jer..orang tue suh amek produk dari L7 sehingga L12. harga RM220.nie aku survey online..kalau kat kedai hanya ada full set.



pastu aku tengok lak air manchur..yang nie macam tradisional jer..macam dari indonesia jer..murah pun murah..kat mydin pun ada..harga dalam RM60. tapi xdek bengkung, tungku.
pastu xtau ada approve dari kkm tak.

set mustika ratu pun ada gak..tapi semua macam jamu2 jer...nie pun kat mydin ada.harga pulak dalam RM200.





last2 after aku survey online review, banyak yang puas hati dengan produk NR. especially pil phytonatal tue. dari feedback, mengatakan senang nak membuang dan tak panas macam makan jamu. ok la untuk nak breastfeed anak..

so, sekarang aku ingat nak ambik produk NR , bengkung beli asing (range harga dalam RM35-50). setakat nie aku ingat nak bengkung mak dara kot..kain macam ok jer..bengkung NR pun ok gak...bengkuk mak dara dan NR harga RM50. bengkung leesa RM49 and bodycare RM35. bengkung sendayu tinggi RM40.semua nie free saiz kecuali bodycare.and tali zig zag.



tungku pulak pakai tungku batu jer..ada gak tungku herba (nie pun macam2 brand ada). mak dara(RM50).tungku leesa formula, harga RM49...tunggu nak pilih jer ikut harga.dari survey aku, tungku mak dara besar sket dari tungku leesa.ada gak tungku tanah liat.katanya lebih kurang tungku batu.

tungku besi pun ada..bentuk macam pin bowling jer..nie aku x minat..for sure la berat kan..jenuh nak angkat.

ok lah..sekarang xtau nak beli kat kedai atau online jer..nanti lah aku decide..nak beli online pun risau gak, takut kena tipu jer..kat kedai lebih rasa selamat..huhuhu..tapi aku tengok sorang penjual online nie macam ok jer..blog dia pn sangat berguna..banyak betul info2 yang sangat berguna ..nama dia Kak engku..and ok gak feedback dari pembeli dia..


Nov 16, 2013

Adakah namaku rercicir dalam senarai biasiswa SLAB/SLAI 2013

Bismillah,

Sungguh pening bila pikir yang ada kemungkinan nama aku tercicir dalam senarai pemegang biasiswa. Sebabnya sampailah sekarang, aku tak dapat email pun dari pihak slab/slai. Semua kawan2 aku dibawah skim yang sama dah dapat email. 
Wondering jap

Yang paling mengejutkan aku, aku hantar dokumen perjanjian tue by hand pada khamis lepas. dan semalam (jumaat), member aku dah dapat elaun. seminggu jer proses. Aku hantar sekali dengan member aku tue dan kitorang satu skim. Tak ke pelik..Risau pulak aku..Adakah nama aku tercicir eh.Aku dah try call KPT hari jumaat tue, tapi nobody answer. 

Nampaknya isnin nie kena call lagi la. dan cuba email lagi. Senarai email dan no telefon KPT boleh click DISINI 

Elaun aku katanya dibagi sampai la bulan 1. Elaun dari uitm xtau pulak bila dapat, dengar khabar, uitm baru nak proses borang perjanjian dengan UITM pulak..mesti lambat lagi nak dapat. Tapi kalau dapat elaun KPT nie walaupun x banyak tapi bolehlah meringankan sket beban. stress gak bila pikir, yer lah..aku dah la nak bersalin kot..lagi sebulan jer pun...Mak jemah RISAU nie...kang x pasal tekanan darah aku mencanak naik..tarik nafas..tarik..hembus...

meh la join MAK jemah bersenam..MEH  meh..


KEEP CALM AND THINK POSTIVE 

Nov 15, 2013

Penafian Pinjaman pendahuluan MARA-story 3

Aku dah banyak kali call En Irman (MARA Penang) untuk tanya adakah dia dah keluarkan surat pelepasan hutang. Boleh dia kata yang dia tiada kuasa untuk buat macam tue. Jadi siapa yang bertanggungjawab untuk keluarkan surat pelepasan tue?? lepas tue dia suh aku contact orang lain (En Ali, bahagian penguatkuasaan,Penang). dan bila aku call En Ali, dia kata sepatutnya En Irman yang keluarkan.

Aku dah pening siapa sebenarnya yang bertanggungjawab atas kes aku nie.

Bila aku call MARA KL, dorang bagitau aku yang diorang perlukan satu surat dari MARA Penang yang mengatakan aku tak buat pinjaman untuk clearkan nama aku. sKL x boleh buat apa2 sebab pinjaman tue dikeluarkan kat penang. apa yang susah sangat ntah, semua maklumat aku dah bagi. laporan polis pun dah buat. surat dah bagi .buatlah penyiasatan. ini tidak, nak keluarkan surat pun bagi macam2 alasan. 

Serius aku dah sakit hati sangat2 dan kecewa sebab banyak dah duit dan masa aku terbuang sebab nak tau status penafian nie.tiap2 bulan aku call, tapi macam nie la..tak ada apa pun yang diorang buat.

padahal aku nie teraniaya.nampak sangat dokumen2 peribadi aku macam IC dah disalahgunakan. kalau tak, macam mana tiba2 nama aku ada buat pinjaman pendahuluan kat penang.dan aku syak dorang yang jahat nie guna ic aku masa aku buat pinjaman pelajaran utk master aku dulu (september 2011). dan kat mara penang, dorang memang tak dapat nak detect dokumen2 aku.

untuk makluman semua, pinjaman pendahuluan nie hanya boleh dibuat kat mara negeri yang berhampiran tempat tinggal. aku nie alamat tetap pun kat kedah, tiba2 logik ker aku buat pinjaman kat penang.dan aku tak pernah pun menetap kat penang tue.

geram betul dan sakit hati. mentang2 lah aku nie orang biasa. tapi aku tau allah maha adil. hanya allah yang dapat membalasnya atas sikap manusia yang menganiaya orang macam aku nie. tiba2 aku rasa serik buat pinjaman dengan MARA. tak pasal2 bertambah hutang yang aku memang tak buat. 

apa la tindakan yang patut aku buat, boleh ker aku buat report pada tibunal pengguna.? report polis pun macam tak ada apa jer..ker patut aku failkan kes kat lawyer. ??

Nov 14, 2013

Review BSP, check blood pressure and urine test

Hari nie macam biasa la aku akan pergi review bsp kt klinik kesihatan seksyen 7, shah alam.

Sekali dah disahkan ada GDM ataupun kencing manis ketika hamil. every 2 weeks memang wajib buat BSP dan esoknya kena gi jumpa doktor untuk review BSP.kalau bacaan gula x berapa ok, maka jadilah setiap minggu kena buat BSP.

nasib baik lah aku ada meter sendiri untuk check gula kan..kalau tak, 4 kali sehari kena gi klinik. penat tuuu..tapi ada kawan aku cakap, ada klinik yang bagi pinjam meter, esoknya pulang semula.

macam aku nie, sebab bacaan gula aku waktu awal pagi (8 am) selalu out, aku dah kena cucuk insulin setiap malam sejam sebelum tidur.  biasa limit gula yg dibenarkan ialah 5.2 kat klinik seksyen 7 (diorang ikut hospital klang). lain hospital lain limit tau..macam kat hosp. sg buloh, limit 5.6 mcm tue.

bila dah kena cucuk insulin nie (now dah 10 unit), every week la aku wajib buat review BSP. letih gak bila pikir balik, tapi nak buat macam mana, untuk baby gak kan..jadi aku redha dan pasrah jer la..

Last two days, masa aku gi check perut, tiba2 blood pressure (BP) pula tinggi (130/90) . terus aku kena buat BP selang sehari..tapi yang nie nasib baik, boleh jer wat kat farmasi atau klinik private. biasa farmasi cas RM5 macam tue. 

Masa nak buat medical check up minggu lepas, tiba2 urine test pulak sangkut. sebab ada albumine. kalau ada yang nie, maknanya air kencing kotor. kalau yang nie, selang sehari gak la kena gi buat urine test. nasihat doktor suruh minum banyak2 air masak (at least 2 botol besar sehari), minum air barli. bila nak amek urine test nie kan, wajib gak buat BP sekali. 

biasa aku buat kat klinik noor hajar seksyen 18, situ cas RM10 . hari tue saja la nak try gi klinik yg sebelah tue (klinik nik isahak), terkejut aku diorang cas RM16 (jumpa doktor:RM10, urine test: RM6). banyak gak beza tue, 6 hengget gak. urine test tue guna strip jer pun..kat farmasi xpernah la aku try pulak (sebab ada urine test kan). 

dan tadi aku tanya la kat doctor pasal due date bersalin..kalau once dah cucuk insulin, memang kena bersalin x boleh melebihi 38 weeks (sebab takut baby besar). maknanya kena serah diri la kalau tak bersalin lagi 38 weeks tue. kalau belum cucuk insulin, boleh lagi tunggu sehingga due date. 

tak dapat bayangkan kalau aku bekerja, nasib baik la sekarang nie aku tengah sambung study, masa agak fleksibel..kalau tak, mesti aku lagi stress dan tertekan.

Nov 7, 2013

Medical check up di klinik-klinik sekitar shah alam

Salam semua,

Hari isnin yang lepas aku buat medical check up kat klinik kesihatan seksyen 7, shah alam. tak perlu tunggu appointment sebab sekarang bukan musim orang buat medical check up (selalunya untuk pendaftaran universiti).
Hanya perlu bayar RM1.00
Tak ada xray sebab katanya mesin xray rosak
dan tak ada ujian hepatitis B (kalau kena buat, kena buat kat luar).
yang lain macam urine test,hiv,pregnancy test semua ada.

Medical check up kat klinik kesihatan UITM,
complete medical check up with xray and hepatitis B-RM103
tanpa xray, hanya urine test dan jumpa doktor -RM50
pregnancy test: RM8
ujian hepatitis B: RM20

Medical check up -Klinik Ajwa
complete medical check up with xray and hepatitis B- RM130++
tanpa x ray, hanya urine test dan jumpa doktor-RM45
pregnacny test: RM14
ujian hepatitis B: RM50

Panduan untuk mengisi perjanjian SLAB/SLAI

Salam semua,

Kat sini aku nak listkan perkara2 yang penting dalam mengisi dokumen perjanjian untuk dihantar ke KPT,

Antaranya ialah:


  • Guna pen hitam dakwat biasa
  • Tak boleh liquid


  • Penjamin 1
Ibu bapa boleh jadi penjamin dan perlu jadi penjamin 1. syarat umur dan pendapatan dikecualikan



  • Penjamin 2

mestilah berumur 45 tahun ke bawah


  • Saksi

mesti dari pegawai kerajaan gred A, ketua Kg, Pengetua.


  • Stamping atau matikan setem hasil

Dibuat kat pejabat hasil, RM10 setiap perjanjian, kalau kat shah alam (kat plaza perangsang tingkat 9, bersebelahan hotel quality, depan sacc mall)
tak perlu bawa setem hasil, nak bawa pun boleh
waktu urusan kaunter
isnin-khamis: 8pg hingga 3ptg
jumaat :8pg-12.15tghri
           2.45-3.45 (untuk urusan matikan setem hasil sahaja)


  • Tarikh stamping

pastikan tarikh dalam perjanjian sama dengan tarikh matikan setem.


  • Initial sign
atau sign ringkas disetiap helai dokumen perjanjian, sila ikut contoh panduan



  • Alamat

mestilah alamat rumah dan bukan pejabat untuk setiap yang terlibat kecuali saksi.


Nov 2, 2013

Akhirnya dapat juga Tawaran Biasiswa Slab/Slai 2013

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Alhamdullilah syukur sangat2..At last dapat jugak tawaran biasiswa slab/slai nie..dah hantar application since tengah september lagi..hantar kt jpbsm, uitm and then dorang yang hantarkan ke kpm.masa tue tak sempat masuk meeting untuk september sebab dah lepas. jpbsm akan hantar dokumen2 tue setiap hari jumaat. 
setakat nie dah 2 kali aku buat penangguhan yuran uitm kat ipsis sebab belum dapat surat tawaran slab.once dah dapat, tak payah buat penangguhan, cuma bagi jer surat tawaran tue kat bendahari.
pastu next meeting dijadualkan pas raya haji.kena selalu call kpm untuk tanya bila meeting dan untuk check nama dah masuk dalam meeting belum.
aku dah start risau bila ada kawan2 dah dapat email berjaya tapi aku belum dapat lagi. 
apa lagi, aku pun call kpm kat no nie 0388881616 untuk bahagian biasiswa slai, operator yang akan jawab, pastu tekan 2 untuk pertanyaan mengenai slab/slai. pastu tunggu la sampai ada orang angkat..kadang2 sekejap jer orang angkat, kadang2 lama..tapi setakat nie ok jer,mesti ada orang yang angkat..aku tanya la status aku kan..dia mintak no ic and then aku punya dah masuk meeting..just kena tunggu email untuk surat tawaran. mereka masih dalam proses nak email sampai la next week..
aku pun tunggu la punya tunggu sampai la ke petang..tak dek pun email sampai la ke malam.
last2 aku try check kat link nie https://payloan.mohe.gov.my/ez-offer/ .before tue aku dah check memang tak dek lagi..
and then tadaaa...fuh...at last ada gak walaupun aku lum dapat email lagi.. syukur..
pas nie kena la start isi2 dokumen2 yang diperlukan..banyak gak nak kena prepare. medical check up, akaun bank islam, dokumen perjanjian..yang medical check up ada ujian hepatitis and biasanya ambil masa 3 hari untuk ujian tue..ada tempoh 14 hari jer untuk hantar balik dokumen2 yang diperlukan..ok..mari mengisi..
tawaran slab/slai


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...