Pages

Mar 23, 2011

Tips-tips mencari kerja

Hello  semua..

Kali nie aku nak bg tips2 nk mencari kerja...ramai yg kadang2 terlepas pandang bahawa sebenarnya banyak kerja kt dunia nie..tp rasa ssh sgt nk dpt..jd kali nie aku nk berkongsi2 tips2..try la cuba, mana tau berkesan.


1. kena la rajin search jawatan kosong.sekarang nie dh banyak website yg memaparkan iklan pekerjaan.cth mcm jobstreet, jobsmalaysia & etc.

2. selalu update resume..pastikan gambar lam resume adalah gambar terbaru, jgn plk letak gambar mcm angelina jolie plak.kang pegi interview,konfius org tue.umo pn jgn x update.nanti sentiasa muda jer umo lam resume tue drpd hakikat sebenar.

3. pastikan keje yg kita mntk tue betul2 ikut minat kita, x salah nk ambik pengalaman tp harus diingati, bila kita dah start sign surat offer letter,maka susah la kita nak resign sbb kita kena ikut perjanjian.selalunya company tue akan suh bagi 1 bulan notis, ada juga yg bg 2,3 bulan notis untuk benti keje.jd pikir2 kan la sebelum terima.

4. boleh juga menggunakan saluran lain seperti agensi pekerjaan.ada agensi yg mungkin akan potong gaji kita sket, tp ada juga yg majikan yg kena bayar kt agensi,kita x kena bayar apa pun.so,jgn risau.tp pastikan tanya betul2 dulu kt agensi tue,tkut nanti teraniaya plak kita.

5. Masa nak mintak apa2 kerja,pastikan baca dulu skop kerja tue,apa yg kita kena buat,jgn main taram jer..baca syarat2 kelayakan dulu,tgk sesuai ker x..kadang2 majikan nie tengok jer syarat x sesuai,terus reject,tp ada juga yg x..tp klu nk try juga x slh.

6. Nie yg paling penting, jgn demand gaji yg terlalu tinggi.baru habis belaja, nak gaji 3k.payah la..xkn dpt..yg dh kje berthun2 pn susah nk dpt gji cm tue.

7.jgn terlalu memilih kerja...boleh try dulu kerja dri bawah...tp dlm msa yg sma cuba cari peluang kerja yg baru

8.kaji dulu,jgn terlalu gelojoh memilih kerja.kadangkala gaji yg ditawarkan bunyi mcm x masuk akal.lebih baik selidik dahulu, takut nanti tertipu.

1 comment:

Sembang2 wif Yuyue said...

http://adewkyuyueaffens.blogspot.com/2011/04/pencarian-blogger-lama-dan-baru.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...