Pages

May 20, 2012

Keja di negara Omputeh

Tiba2 aku terpikir keja di negara omputeh..
Dulu ada gak terpikir2 nak keja di negara omputeh sbb pikirkan gaji yg lumayan.

Tapi sebenarnya, x lumayan mana pun.

Pendapat aku la, klu korang keja kt sini, simpan duit & bawak balik Malaysia. Itu memang lumayan.

Tp mcm mna nk simpan byk2, sewa rumah, bil api air, bil gas, cukai lagi (council tax). semua tue kena ambik kira jugak. dan ikut duit sini la.

cth la..gaji engineer dlm 1800GBP.

sewa umah: 600GBP
bill : 200 GBP
cukai : 1000GBP setahun
makan lagi..

aku tengok yg keja kt sini pun x semewah mana..unless korang betul2 pandai berjimat.

dan yg terbaru, peraturan omputeh nie sendiri.

nak dapatkn visa pekerja x senang dh. at least gaji setahun ko 22000GBP setaun.
kalau ko kwen ngn org sini pun, 2 tahun utk testing relationship ko tue..

ada la kawan aku sorang nie (mak itam), planning nk kawen org sini la.aku pun x tau motip dia.mcm nk dapatkan kerakyatan kat sini jer.dengar susah dh dapatkan visa tue, dia mcm pikir nak kawen x nak kawen ngn org tue..kawan aku tue umo dlm 29 taun, laki tue umo 50 taun (geli den).


hujan batu di negara sendiri, hujan emas di negara orang..jadi pandai2 korang la menilai mana yg korang nak. every success come with obligation :)


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...