Pages

Nov 23, 2013

MISI Memilih set berpantang yang sesuai

Holla!!!

Ini first time aku nak berpantang. Nervous pun ada..Risau semua ada la..Aku nie sebenarnya tak suka sangat pun nak berpantang2 nie..mak aku pun xdek pantang sangat. displin pun ke laut. cam mana ntah nak pantang. sebelum kawen pun, berat tak la ideal pun.tapi sebab aku tinggi (x dek la tinggi sangat pun), aku xdek la nampak obese sangat. nampak berisi jer la..jadi aku pun rilex jer, maintain gemuk..hahahaha..


ok..back to the story pasal pemilihan produk nie..at first aku ada gak la google2..banyak gak info yang membantu..pastu aku gi toko jamu...survey harga pulak..

at first macam berkenan dengan set ibu halimah sebab lengkap semua, ada bengkung, tungku herba, pilis.
harga pun boleh tahan RM 320..and set nie tahan lama, untuk 2,3 bulan. tapi set nie hanya boleh makan 2 minggu lepas bersalin sebab 1. takut baby kuning sebab makan jamu and 2. jamu kan panas. so, aku x ambik la set nie.



ada satu lagi set ibu halimah gak, tapi yang beza, jamu ada 2 botol jer, yang atas ada 4 botol , pastu xdek herba mandi.
boleh beli asing, harga dalam RM35, set nie harga RM190

pastu aku tengok pulak set bersalin NR, harga boleh dapat RM300. tapi tak ada bengkung, tungku and param, pilis tue..bila aku survey online, boleh dapat RM280 and ada free gift yang boleh pilih2..


Set bersalin NR

param pilis tue boleh beli set sari ayu, harga dalam RM47. and param, pilis dia jenis lotion.xyah bancuh2..tapel dan minyak telon pun ada.



kalau pilis yang tradisional tue, 1 paket RM1 jer.



yang set2 lain, macam salindah, aku x berapa berkenan..sebab semua pil2 yang kena makan,dia ada full set utk mengandung and berpantang..tue pun aku baru tau..jadi aku tanya untuk yang berpantang jer..orang tue suh amek produk dari L7 sehingga L12. harga RM220.nie aku survey online..kalau kat kedai hanya ada full set.



pastu aku tengok lak air manchur..yang nie macam tradisional jer..macam dari indonesia jer..murah pun murah..kat mydin pun ada..harga dalam RM60. tapi xdek bengkung, tungku.
pastu xtau ada approve dari kkm tak.

set mustika ratu pun ada gak..tapi semua macam jamu2 jer...nie pun kat mydin ada.harga pulak dalam RM200.





last2 after aku survey online review, banyak yang puas hati dengan produk NR. especially pil phytonatal tue. dari feedback, mengatakan senang nak membuang dan tak panas macam makan jamu. ok la untuk nak breastfeed anak..

so, sekarang aku ingat nak ambik produk NR , bengkung beli asing (range harga dalam RM35-50). setakat nie aku ingat nak bengkung mak dara kot..kain macam ok jer..bengkung NR pun ok gak...bengkuk mak dara dan NR harga RM50. bengkung leesa RM49 and bodycare RM35. bengkung sendayu tinggi RM40.semua nie free saiz kecuali bodycare.and tali zig zag.



tungku pulak pakai tungku batu jer..ada gak tungku herba (nie pun macam2 brand ada). mak dara(RM50).tungku leesa formula, harga RM49...tunggu nak pilih jer ikut harga.dari survey aku, tungku mak dara besar sket dari tungku leesa.ada gak tungku tanah liat.katanya lebih kurang tungku batu.

tungku besi pun ada..bentuk macam pin bowling jer..nie aku x minat..for sure la berat kan..jenuh nak angkat.

ok lah..sekarang xtau nak beli kat kedai atau online jer..nanti lah aku decide..nak beli online pun risau gak, takut kena tipu jer..kat kedai lebih rasa selamat..huhuhu..tapi aku tengok sorang penjual online nie macam ok jer..blog dia pn sangat berguna..banyak betul info2 yang sangat berguna ..nama dia Kak engku..and ok gak feedback dari pembeli dia..


2 comments:

tenku butang said...

Haiiiii..Cakkk!!
done follow sini no. 171
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang.blogspot.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Miss Lavender said...

hai!!!

thanks for folowing. will do soon..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...