Pages

Aug 12, 2011

I'm confuse n need advice..

Salam semua,

sudah hampir 2 minggu aku dlm dilema nie..n it's really killing me..sbb aku perlu sgt2 rushing utk nak handle benda nie..alhamdullilah permohonan aku untuk sambung belaja utk master di oversea telah berjaya. Bersyukur sangat aku kpd Allah taala. tapi yg memeningkan aku, surat aku sampai lambat n guess what aku next month dh kna register..yg bertambah lagi pening, semua benda aku belum buat..

1. ielts belum amek (nie exam english utk pegi oversea n byk org ckp exam nie lg susah dari muet..english ak dah la di tahap icu dh..jrg sgt kecek english sekarang...adoiiiiii)

masalah2 sampingan seperti pasport n visa masih boleh dikawal lagi, sbb semua depends on result ielts nie, kiranya ielts nie menentukan hidup n mati la..dah la have to wait 13 days for result klua n fee dia pun mahal gak, rm550 for 1 exam..kna skor min 6.5, n klu x lepas, have to re sit..

aku yang sedang confuse(-_-)


tp ada lg benda yg merunsingkan aku, since offer nie adalah loan mara tapi mara ckp boleh mintak kurang nanti lepas habis..aku x pasti sama ada aku patut pergi atau x..sbb estimate loan nie pun dlm 300-400 ribu jugak la..ada jugak yg cakap sambung kt dlm negara pn sama jer..tp memang sana pun costly sbb bayangkan la sana guna pound sterling n 1 pound=RM5 mcm tue..hurmmm..benda nie betul2 buat hidup aku x tentu arah..tapi kalau aku tolak benda nie, rasa rugi plak...

Kwn2 ,mntk tlg bagi nasihat atau pandangan...


Dari,

Insan buntu



cm: perlukan sgt2 nasihat semua ..(@-@)

5 comments:

NURUL AINI NORAZMAN said...

Alamak yunk, aini lagi la tak reti bab2 mcm ni,. tapi apa yg aini tahu klu aini jdi awk mmg pergi punye,.bkan senang nk dpt pergi sana., jgn serabut2 ea,=)))

Cik Intan said...

nurul aini: thanks for the advice yer..

dhiera said...

salam..baru berkesempatan singgah sini~

firstly, tahniah sangat. bukan senang nak dapat belajar luar ni. nanti boleh bg tips intrvw dgn mara. hek

klo betul2 nak smbg sne, kne study la hard utk ielts ni~
sambg master buat coursework ke research? mahal jugak ea smpi 300k-400k.. rasanya member yg smbg study kat sini tak sampai pun nilai tu. lagi2 dorang dpt GRF (graduate research foundation. mesti tahu kan?)

honestly, kalau saya yg dapat belajar sne memg sy nak pergi lah, bukn seng dpt peluang mcm ni~ cuma tak akan pergi klo sbb kewangan saja lah~ hek

Abe Goreng said...

erk! saye degree pon xabis lg. xreti la nk bg advice.Huhuhu.

Xpon cik intan buat semayang istikarah je, mitk tlg dgn Allah sebab Allah ade jwpn nye.:D

Zeeqa ~ Ajie said...

kalau dapat offer ke oversea, mesti cik intan seorang yang sememangnya fluent menggunakan english. jadinya, ielts mesti sebelah mata je kan.berbezanya dgn muet sebab speaking muet dlm group, tp ielts mcm interview sorang.cuma saya rasa perlu lebih fokus kepada writing dan listening la.

rugi kalau tolak offer ni. bukan ke baru2 ni pihak UK ada keluarkan kenyataan pelajar Malaysia yg belajar kat sana boleh terus kerja di sana bermula April tahu depan. so nanti takde masalah besar la utk cik intan bayar semual pinjaman mara tu kan.

ini semua hanya pendapat saya. keputusan tetap terletak di tangan empunya badan. good luck sis! :)

LinkWithin