Pages

Aug 3, 2011

Keindahan Berbuka Puasa

Salam semua kawan2..

Hari ini dah masuk hari ketiga berpuasa tapi start dari semalam lagi..badan rasa x sihat, selsema, batuk dan segala macam2 penyakit yang sepakej la..kata org penyakit nie dapat mengurangkan dosa..kurang sket la dosa aku kan...salah satu lagi sbg peringatan kpd manusia kn..tambah2 plak ngn faktor cuaca yg agak panas..global warming lg (nasihat oleh environmentalist:kurangkan penggunaan kenderaan, elakkan penebangan pokok & bla bla bla bla..) dh melalut2 plak aku kpd isu global warming nie..hehe..

berbalik kpd title entri aku nie..dulu kn aku sgt la x suka nk pi tmpt yg ramai org (eg:pasar malam, bazar)..aku x suka nk bersesak2, pastu berebut2, bertumbuk2 & berwrestling2 utk sekadar nak beli makanan, bila kita yg sampai dulu, tiba2 org len yg order dulu..sighhhh..kena tggu la..pastu geram lam hati..tue la..sapa suruh x order dulu kn (kes malu nk order...hahahah..boleh ker gitu).. xpun, kita dh order dulu, alih2 org len yg dpt..x leh gak nk salahkan penjual gak,mungkin sbb ramai org, jd pening la kot..kdg2 aku terpkir, apsal x dek angka giliran mcm kt pos ofis tue..hahaaha....x pun penjual tue kena lebih "alert " la kn..klu x ,sian org yg mcm aku nie, yg x pndai nk berebut2..hahahaha.

tp sekarang, aku dh suka la plak gi bazar(mungkin sbb aku dh tergoda tgk makanan2 yg ada kt sana)..tapi aku nk cerita pasal 1 bazar nie.semalam aku gi bazar kt seksyen 20, shah alam ..sana sgt2 la okay!!variety of foods memang banyak..n variety of air pun banyak..sampai semalam sampai 3 plastik air aku borong..1st:air kelapa muda (utk awet muda..hahaha), 2nd:air laichikang (x sempat nk minum pun, sbb perut dh penuh ngn air kelapa, hahaha)..n 3rd: air kedondong epal (nama n warna mcm sedap, tapi sekali minum rasa macam minum air inai..bau mcm inai..bayangkan la korang minum air bau inai) pfftt....next time x nak dah la beli air pelik2..tapi kn ,klu x beli mcm mna nk try kan..kena jugak try n error la (xdek ker tester..hahaha)..hurmmm..

makanan plak aku beli sket jer (sket2 pn kuih ada la lam 5 biji, tambah lagi ngn 2 small chocolate cup cake...hihihi)..nasi plak, aku plih nasi tomato + ayam paprik, harga rm5 (nyum..nyum)...rasa dia ok la jugak ..perut aku yg tgh lapar boleh menerimanya..plus perut tgh lapar, semua nice jer la kn...

ok la..pas dh beli makanan semua, next step cari tempat berbuka la..if nk berbuka kt kedai makan,makanan kan dh siap beli (aku rasa xdak tokey kedai makanan nk bagi mkn kt situ..rugi la dia kn)..so selepas berdiskusi secara ilmiah (ececeh), tempat yg telah terpilih sbg lokasi hari ini adalah dataran shah alam..first time aku pegi nie n agak banyak sedikit jakun la bila sampai2 kt sana..serius  kt sana, rasa mcm nk bergolek2 jer atas rumput tue, tgk keindahan rumput tue...n x sangka aku,rupa2 nya kt sana, punya la ramai manusia berbuka kat sana..rasa meriah plak..mcm sambutan rumah terbuka hari raya (ooppss..telebey suda)..tapi memang betul, best kt sana, ala2 romantik gitu..haha..dgn suasana senja, rumput menghijau, sang bayu melambai2, burung2 berlari2 berkejaran berterbangan..mmg syiokkkk la..hahahah..baru rasa mcm suasana berbuka..n one more thing aku pasan, masa berbuka jer, semua senyap n kusyuk mengadap makanan (sama la ngn tukang cerita nie..hahaha) lepas jer berbuka posa, aku terus  gi main bola kt tgh padang (ok..tue aku tipu la, wat da fish, pas buka posa gi main bola).


tapi yg sayangnya aku x smpt snap apa2 photo pun utk tunjuk keindahan berbuka kt situ (sbb asyik pikir mkn punya pasal)....

next time, aku akan share photo2  supaya next time korang lak leh dtg sini berbuka..the more the merrier right!!!...teheeee..rasanya lagi banyak tempat yg syahdu mcm nie kn...share with me please..(^_^)

syahdu kn tmpt nie..hehe..
pic credit to:ceritera-sindarela

nota cm: kenapa aku rasa aku sorg jer yg x pernah berbuka kt sini (-_-)

2 comments:

TisuMedia said...

penah sekali lepak ngan member2 makan kfc dekat kat dataran shah alam.

masa tu sambut besday member.. bez

Cik Intan said...

lepak masa ptg2 ker?klu siang hari, mau sunburn kulit...

LinkWithin