Pages

Sep 7, 2013

Tips Persediaan untuk IELTS exam

Assalamualaikum,

This time nak share experience masa buat persediaan untuk IELTS exam

Result dah dapat dan alhamdullilah dapat 7.5. better than before. requirement nak 5.0 jer, tapi puas dan syukur sangat2 sebab ini menunjukkan peningkatan English performance :). Diharap perkongsian ini dapat membantu serba sedikit dalam preparation.
IELTS result


Antara Preparation yang dibuat:

1. Pinjam dari library (library negeri, universiti2 atau mana2 library lain). -aku pinjam buku dari library uitm
buku-buku yang dipinjam


2. Beli buku dari book store (MPH), kedai buku yang lain x pasti ada ker tak.


my all time favourite book


Daripada buku2 nie, ada satu buku yang memang all time favourite (beli kat MPH tahun 2011). Buku nie sangat easy nak faham and yang penting sekali,kena faham:
  • format soalan
  • masa untuk setiap part
  • apa yang diperlukan untuk nak jawab soalan
  • words2 yang boleh digunakan untuk tambahkan vocabulary, instead guna " increase" , boleh guna " rose, climbed". 
pastu dalam buku nie, ada sample2 soalan and answer. try to follow masa yang diberikan dan practice jawab soalan macam dalam exam.


and satu lagi, tak perlu banyak2 sangat buku pun. cukup dengan 2,3 buku jer and concentrate sepenuhnya pada buku2 tersebut. macam aku lah, pinjam buku sampai 7 buku. last2 bukan semua sempat baca pun. 

3. Dengar video ielts tips, speaking yang dapat band 6, 7 dan 8 kat youtube.


-Ini pun banyak membantu jugak, dari situ:
  • List kan soalan2 yang biasa ditanya, contohnya speaking: general information pasal diri kita (nama, tinggal kat mana, family members). 
  • List down kan juga favourite2 kita (contoh: makanan, minuman, warna, barang2, pelakon,penyanyi,guru, tokoh2 ). 
  • Kalau tak ada, just buat2 ada. untuk senang kita nak jawab masa speaking test nanti. contoh macam tokoh2 kan, google information kat internet dan list kan a few point pasal tokoh tersebut (sumbangan tokoh, apa yang anda suka pasal tokoh tue) tak perlu banyak sangat point , sebab masa diperuntukkan hanya 1-2 minit untuk speaking.
3. Practice and practice

  • Try banyak buat latihan soalan sample untuk listening, reading, writing. cari kelemahan dan tumpu pada bahagian tersebut.macam aku, aku lemah writing and speaking.  
  • Untuk part2 yang lain, perlu buat juga, supaya tak la terkejut masa nak jawab exam nanti. 
  • Better cari someone yang berkebolehan untuk check writing especially spelling, grammar, vocabulary and content. walaupun xdek sapa nak check writing aku, aku just tulis jer ikut format (intro, body and conclusion). terus tulis dan tulis.
  • biasa untuk writing, tak ada yes or no cuma bagaimana kita jawab and sokong statement kita. 
  • Google untuk cari content2 yang unfamiliar atau tak ada idea nak tulis apa.
  • Cuba list down vocab2 yang boleh digunakan.(contoh: daripada gunakan important, guna essential, vital). try to use perkataan yang berlainan daripada kebiasaan. 
  • Try to follow masa yang diberikan, let say 1 jam untuk reading, jadi set time untuk 1 jam.
  • For speaking, try to record and dengar balik apa yang dicakap. 
contoh content buku
4. Prepare mental and fizikal

  • kesihatan pun kena jaga. make sure minum air banyak dan rest secukupnya sehari before nak exam. last revision just tengok balik apa yang dah study. buat yang simple2 dan jangan yang berat2. 

lastly, banyakkan berdoa supaya segala dipermudahkan. and if siapa2 yang nak tau details pasal buku, boleh email me. I'm glad to help :)

and all the best :) . sharing is caring :)

p/s: next post I will share pasal my experience on speaking test.stay tune.

2 comments:

dazs said...

salam,
nak tanya lah apa beza buku ietls 7 dgn ietls 8 and ietls 9 tu ek? which book yg paling helpful rasanya?

Mrs Lavender said...

Wslm.saya lagi suka buku yang ada semua bahagian.lepas tue ada contoh kertas soalan.boleh praktis guna soalan yg dalam buku tue.yg no2 tue rasanya ada set.buku yg sy suggest buku yang sy beli kt mph.2 kali exam pun saya memang byk guna buku tue.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...